Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Без акциз за производство на домашна бира. Ще се облагат нагреваеми нетютюневи изделия за пушене

Политика

Окончателно: Без акциз за производство на домашна бира. Ще се облагат нагреваеми нетютюневи изделия за пушене

Окончателно: Без акциз за производство на домашна бира. Ще се облагат нагреваеми нетютюневи изделия за пушене - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха окончателни промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Освобождава се от облагане с акциз бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, при условие че не се извършва продажба, реши парламентът. 

Текстът е за количества до 1 хектолитър (100 литра).

Мнозинството разшири обхвата на тютюневите изделия за целите на акцизното облагане. Беше въведен акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.

След 30 юни 2024 г. нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн, следва да са с поставен бандерол върху потребителската опаковка.

Депутатите приеха на второ четене и промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Те одобриха да се въведе алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността.

Депутатите не приеха гражданският и трудовия договор да се приравнят.

Освен това не се прие да се въведе данъчно облекчение, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискални или системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите.

Беше намален прагът за декларине пред НАП на командировъчните от 5000 на 1000 лв. за физическо лице. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети