Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците

Политика

Окончателно: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците

Окончателно: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците - Tribune.bg
Снимка:

Държавата ще плаща осигуровките на бежанците - това приеха на второ четене депутатите с промените на второ четене в Закона за здравното осигуряване. Така бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни услуги, като здравните им осигуровки ще се покриват с публични средства.

За чуждите граждани с временна закрила правителството ще определя размера на здравните осигуровки на база доход и за колко време се плащат осигуровките, както и „източника на финансиране“. Това породи и въпросът -откъде ще са парите, както и кое министерство ще ги даде.

Според Хасан Адемов от ДПС с постановление на Министерския съвет ще се определя доходът, на който ще се осигуряват бежанците, но МС може да осигури доход върху 1 или 100 лв. Затова Адемов призова управляващите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. в Закона за бюджета на здравната каса за непредвидени разходи.

„Откъде ще дойдат парите и как ще стигнат до здравната каса. Няма откъде да дойдат парите, ясно е. Опитваме се да замажем ситуацията“, изтъкна депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Според него този закон не е навременен.

В отговор доц. Антон Тонев, председател на здравната комисия подчерта, че не се създават нови абсолютни права на бежанците.

„Става дума за временна помощ, за да усетят тези хора, че са приети у нас. Европейският съюз създава фонд за компенсация и до няколко дни ще стане ясно какви ще са средствата“, уточни Тонев. По думите му идващите бежанци са основно майки с деца.

„Това не е временно състояние, войната продължава и бежанците могат да станат 200-300 хиляди“, възрази депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева. Тя смята, че до голяма степен ще бъде натоварен държавния бюджет.

Според депутата от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов парите пък ще дойдат от българските общини.

Законопроектът не получи одобрение от опозицията и по отношение на хората, които ще се възползват от медицинска грижа, тъй като той нарушава „основни принципи на здравеопазването“.

„Почваме обратно, обективно бежанците не могат да имат здравни права“, заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Той добави, че управляващите нямат план и система, а само хрумвания и не е справедливо спрямо българите, които са се осигурявали и са полагали труд.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети бежанци
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети