Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Депутатите създадоха фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор

Политика

Окончателно: Депутатите създадоха фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор

Окончателно: Депутатите създадоха фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Ципов: Мнозинството се съобрази с различните мнения

Депутатите потвърдиха на второ четене създаването на фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор. Законопроектът е внесен от ПГ на ГЕРБ и с него се изменя Наказателно-процесуалния кодекс/НПК/.

Първоначалното предложение за избор на такъв прокурор претърпя промяна, като между първо и второ четене народният представител Красимир Ципов от ГЕРБ предлага кандидатът да се избира от Пленума на ВСС с не по-малко от 15 гласа с явно гласуване.

Социалистът Филип Попов възрази в рамките на дебата по законопроекта, че с фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор вероятно се създава „поредният Франкещайн в правната наука“. По думите му яснота дават отговорите на въпросите кой предлага тази фигура и кой го избира.

"Отговорите на тези въпроси са крайно незадоволителни и рисуват един магистрат само и единствено прокурор, предложен от прокурори, и в края на мандата си се връща отново при колегите си прокурори, подчинен на обекта на своите разследвания", смята Филип Попов.

Опозицията предупреди още, че прокурорът, разследващ главния прокурор, при невъзможност да изпълни функциите си според внесения законопроект за промяна в НПК се заменя от следовател от Специализираната прокуратура.

„Няма нищо изключително във възможността отделни действия по разследването на главния прокурор да се извършва от следовател от Специализираната прокуратура“, отговори юристът Християн Митрев от НФСБ.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков коментира в допълнение, че главният прокурор може да поиска отстраняване от длъжност на този, който го разследва, но не е предвидено обратното.

„Според чл. 230 на Закона за съдебната власт, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, той може да бъде отстранен от длъжност от съответната комисия на ВСС и това до приключване на наказателното производство. Това се случва по мотивирано искане на главния прокурор, което се основава на предложение от наблюдаващия. Такава възможност не е предвидена и вие не правите поправка, че разследващият главния ще може да поиска от ВСС отстраняване от длъжността за времето на производството на обекта на своето разследване, т.е. на главния прокурор", предупреди социалистът.

В отговор колегата му Красимир Ципов от ГЕРБ изтъкна, че законопроектът за разследващия главния прокурор е претърпял сериозна промяна, защото мнозинството се е съобразило с различните мнения.

По думите му първоначално идеята е била номинациите за прокурора по разследването срещу главния прокурор да се прави от Прокурорската колегия.

"След малко ще гласуваме номинациите за гласуване на съответните кандидати да могат да се правят от Пленума на ВСС от не по-малко от 6-ма членове и самите кандидати също да могат да издигат своята номинация. Смятаме, че по този начин ще дадем възможност и на членовете на Съдийската колегия на ВСС да направят своите номинации, като всъщност възприехме направените препоръки, които чухме", посочи Ципов. Той напомни, че другата промяна е по отношение на мандата на този прокурор.

„Първоначално варианта беше да е 7-годишен, сега предложихме този прокурор да има 5-годишен мандат“, уточни Ципов.

Председателстващият заседанието Валери Симеонов, обаче, му взе думата, тъй като го обвини, че не прави изказване по конкретен текст, предложен на второ четене в НПК. След това депутатите приеха окончателно последните промени в НПК, предложени от управляващите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Създава се още една безсмислена и безполезна фигура. Европейските институции започват да ни препоръчват глупости на база клеветите на опозицията. В нашата държава се оказа, че най-големият проблем за правосъдието е главният прокурор, кой да го разследва, кой да го подслушва. Не са ни проблем престъпниците, крадците - олигарси, организираната престъпност, накробизнесът, битовата престъпност,.. проблем са тези, които ги преследват. Изобщо я премахнете тази разследваща и обвиняваща институция - прокуратурата за да не ги притеснява. Да стане само регистрационен орган - ще "регистрира" престъпниците и ще им чете лекции по морал. Щом няма кой да разследва главния прокурор защо не се постави на дебат има ли кой да съди председателите на върховните съдилища, а останалите съдии, тяхната недосегаемост не тревожи ли Европа?
29.01.2021 12:16 / Отговор
Надблюдател С какви глупости се занимават само! Верно, от ЕК и от Венецианската комисия се чудят каква глупост да измислят, и нашите неадекватни анти-Гешев комунисти готови да ревнат в хор! И какво ще му хванат на Гл. Прокурор, когато той си назначи разследващи прокурори по съответните дела, разхвърли отговорността, и ще му разследват наклона на .... ! А това леке Зарковчето, сигурно ще иска разследващият главния прокурор да бъде назначаван от Позитано или от Фигурантът Радев, който също е обект на разследване ,и само да саботира работата на Прокуратурата! Откачена работа!
29.01.2021 12:41 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп