Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Депутатите увеличиха възможността за извънреден труд от 150 на 300 часа годишно

Политика

Окончателно: Депутатите увеличиха възможността за извънреден труд от 150 на 300 часа годишно

Окончателно: Депутатите увеличиха възможността за извънреден труд от 150 на 300 часа годишно - Tribune.bg
Снимка:

Това ще е възможно само при колективното договаряне

Парламентът увеличи възможността за извънреден труд от 150 на 300 часа годишно, след като депутатите приеха текстове от Кодекса на труда на второ четене. Промените бяха подкрепени от 99 народни представители, 55 бяха „против“ без "въздържали се". Приетият текст предвижда възможност за увеличаване на извънредния труд само при колективното трудово договаряне.

Депутатите не приеха предложенията на БСП и на независимите депутати за отпадане на този текст.

„Извънредният труд няма да става доброволно, а доброзорно“, предупреди заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на дебата по второто четене на Кодекса на труда. Той напомни, че социалистите са срещу предлаганото увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно.

„В залата се говори на експертен и популистки език по Кодекса на труда“, поправи го Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията по социална политика. Депутатката от ГЕРБ отново напомни, че увеличението на извънредния труд ще става само с изрично приети поправки в Колективния трудов договор за предприятие или даден бранш.

300 часа извънреден труд ще се използват само при определени условия, категорична бе и председателката на парламента Цвета Караянчева.

"Тук съм в качеството си на народен представител. Казах, че съм инженер, ръководител на фабрика. На г-н Гьоков отговорих, че само при необходимост ще се използват тези часове. Вие ги разхвърляте 9 часа и 12 минути на ден. Няма такава нужда. Понякога няма да бъдат дори изразходвани. Но се налага и за да бъдат защитени работниците, налага се да се приеме този закон", призова опозицията Караянчева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Сега чакаме безделникът да тури вето...
09.12.2020 16:21 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати