Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно! До 1 януари 2023 г. може да се избира методиката за изчисление на пенсия

Политика

Окончателно! До 1 януари 2023 г. може да се избира методиката за изчисление на пенсия

Окончателно! До 1 януари 2023 г. може да се избира методиката за изчисление на пенсия - Tribune.bg
Снимка:

НОИ по служебен път ще изчислява по-благоприятния размер

Народното събрание прие на второ четене промените в Кодекса за социалното осигуряване /КСО/, с които бъдещите пенсионери ще могат до 1 януари 2023г. да избират по коя методика да се изчислява размерът на пенсията им – по старата или по новата. С гласуваните промени Националният осигурителен институт/НОИ/ се задължава да изчислява по служебен път кой е по-благоприятният размер за съответния човек.

Целта на направените промени в КСО е да се гарантира на кандидат-пенсионерите получаването на по-благоприятния размер на пенсията.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов е категоричен, че правата на гражданите са защитени. Бъдещите пенсионери, които искат индивидуалният им пенсионен коефициент да бъде изчислен на база на годините след 2000 г., не подават документи, които са свързани с осигурителен принос преди 97-а година. Тези, които желаят другия индивидуален коефициент, който касае годините преди 1997 година, трябва да представят съответните документи и да отбележат в новия формуляр, че искат това да направи НОИ по административен път. Когато се съпоставят двата окончателни размера, НОИ ще определи по служебен път по-благоприятния за лицето размер.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети