Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно и без дебат: Забраниха ароматните добавки при всички тютюневи изделия

Политика

Окончателно и без дебат: Забраниха ароматните добавки при всички тютюневи изделия

Окончателно и без дебат: Забраниха ароматните добавки при всички тютюневи изделия - Tribune.bg
Снимка:

До 1 януари се спират от продажба всички тютюневи изделия с аромати различни от тютюна, в това число и нагреваемите тютюневи изделия. Това е записано в поправки в закона за тютюна и тютюневите изделия, който депутатите приеха окончателно и без дебат днес. 

Изискването за премахване на ароматните цигари и тютюневи изделия е на Европейската комисия. В случай, че България не ги изпълни срещу нея може да започне наказателна процедура. Целта на поправката е да бъде намалена привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия.

Предвижда се и на всяка опаковка на нагреваемите тютюневи изделия да се поставя предупреждение и информационно съобщение за рисковете, които то крие при употреба.

Когато нагреваемите тютюневи изделия са от категорията на бездимните тютюневи изделия, за тях ще се прилагат изискванията за етикетиране на бездимните тютюневи изделия. При съмнения, че предлаганите електронни цигари или контейнери за многократно пълнене не са безопасни или не съответстват на изискванията на закона, икономическите оператори, които ги предлагат, ще следва да предприемат незабавни действия за тяхното изземване от пазара.

Министерството на икономиката и индустрията трябва да забрани пускането на пазара на тютюневи изделия, съдържащи добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено или в измерима степен токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието.

Промените ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети