Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: И ателиетата трябва да имат статут на жилище

Политика

Окончателно: И ателиетата трябва да имат статут на жилище

Окончателно: И ателиетата трябва да имат статут на жилище - Tribune.bg
Снимка:

Затяга се и контролът над фирмите за строителен надзор

Имоти, които се водят ателие по документи, ще трябва да отговарят на всички изисквания за жилища, решиха окончателно депутатите, след като приеха редица промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

До момента имоти, които не покриваха изискванията за жилища, се реализираха на по-ниска цена на пазара като ателиета, тъй като изискванията за тях бе да имат санитарен възел. За статут на жилище имотите следваше да разполагат със самостоятелен вход, да имат най-малко едно помещение, както и килер, гараж или мазе.

С промените, приети на второ четене се затяга и контролът над фирмите за строителен надзор. Дава се право на ДНСК да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който е издадено разрешението за строеж. В допълнение по-високите изисквания към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти, са да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.

Според новите текстове административно-наказателна отговорност вече ще носят повече участници в строителството. Глоба ще може да се налага на физически лица, чрез които се оценяват съответствието на проектите и се осъществява надзорът на строежите, както и за други нарушения на ЗУТ и актове по неговото прилагане.

Предстои на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство да бъде създаден Единен публичен регистър по устройство на територията, регламентира друга промяна в закона. В регистъра ще се публикуват разрешения за преместваеми обекти, билбордове, заповеди за премахването им, разрешения за устройствени планове, за строеж, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация и др.

Депутатите решиха още да бъдат обединени и регистрите поддържани от министерството, ДНСК, областните управители, общинските и районните администрации.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети