Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: МС решава за удължаване срока на преброяването на населението

Политика

Окончателно: МС решава за удължаване срока на преброяването на населението

Окончателно: МС решава за удължаване срока на преброяването на населението - Tribune.bg
Снимка:

НСИ поиска удължаването поради затрудненията от пандемията

Парламентът даде възможност на Министерския съвет/МС/ да реши за удължаване на срока на преброяването на населението през 2021 г. Депутатите подкрепиха на първо и второ четене промените в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г., внесени от депутати от ГЕРБ. НСИ поиска удължаването поради затрудненията пред преброителите от ковид пандемията и възможността да се обяви извънредно положение или да се продължи извънредната епидемична обстановка.

Социалистът Крум Зарков коментира, че с предложението на ГЕРБ действието на Закона за преброяването, приет на 8 март, се отлага за след извънредното положение.

„Прехвърля се отговорността на МС да реши кога да се проведе преброяването. То следваше да изясни общата демографска ситуация, необходимо е за целите на за социално-икономическата политика, за пенсионната система, за политическия процес, като адекватност на избирателните списъци и т.н. НС не може да абдикира така“, възмути се червеният юрист.

Колегата му от ГЕРБ Александър Ненков, който е и един от вносителите на законопроекта подчерта в отговор, че страната се намира в „ една деликатна ситуация, в която всяко решение може да се окаже предпоследно“.

„Преброяването на населението и жилищния фонд е от изключително важно значение. Не мога да се съглася, че има отношение към изборите. То завършва 1 година след 22 януари 2021г. Не отменяме закона, а го отлагаме, за да дадем възможност за гъвкавост на правителството. Съмнява ме, че след 3-4 седмици ситуацията ще е променена, за да вземем по-адекватно решение“, подчерта Ненков.

Юлиян Ангелов от ВМРО също подкрепи внесения законопроект, за да се създаде възможност за обективно преброяване и за да няма критики след това към МС и НСИ.

„Няма значение дали ще е сегашният или следващ МС. Следим редовно дейността на НСИ. Проблемите в преброителските карти вече са отстранени и е направена една добра преброителска карта. Например, преди години бе отчетено, че само 4 млн. са православните у нас и т.н. От „Обединени патриоти“ ще подкрепим това предложение, за да дадем възможност на една институция да си свърши работата“, изтъкна войводата.

С 96 гласа „за“ и 4 – „въздържали се“, предложението да се удължи срока на преброяването на населението през 2021г., бе прието на първо и второ четене от народните представители.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети