Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Ограничението от 35 секции за българите в страни извън ЕС отпадна

Политика

Окончателно: Ограничението от 35 секции за българите в страни извън ЕС отпадна

Окончателно: Ограничението от 35 секции за българите в страни извън ЕС отпадна - Tribune.bg
Снимка:

Представителите на ИТН посрещнаха резултата със ставане на крака

Ограничението от 35 секции за българите в страни извън ЕС отпадна, решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Изборния кодекс.

117 народни представители от „Има такъв народ“/ИТН/, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепиха текстът, 8 депутати от ГЕРБ-СДС бяха против, а 107 от ГЕРБ-СДС и БСП гласуваха с „въздържал се“.

Представителите на ИТН посрещнаха резултата със ставане на крака и викове „Браво“.

В хода на дебата Велизар Енчев от БСП посочи, че това предложение обслужва ДПС и връща Турция като решаващ фактор в българския изборен процес.

„Позволяваме на Анкара да е брокер в българския парламент. Защо позволявате това решение, то не е национално отговорно“, възмути се депутатът. Той напомни, че турският президент е отказал стол на шефката на ЕК само, защото е жена, както и че на следващите избори откритите секции в Турция може да са десетки.

„Щастлив съм, че всички българи във Великобритания, САЩ, Канада видяха кой иска да им забрани да гласуват“, изтъкна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. С аргумента, че българите са напуснали страната си, за да търсят работа, колежката му Мика Зайкова се възмути от дебатите и заяви, че се срамува от колегите си, които искат да ограничат правата на българските граждани в чужбина.

„Кой го е страх и залага на контролиран вот, на натиск. Страх ви тресе, страх, защото ако българите зад граница гласуват, тук картинката ще е друга", коментира и Мая Манолова от „Мутрите“. Според нея рестрикциите за образуване на секции не се отнасят за Турция и не влияят на вота, а ограничават единствено свободния вот на българите в Западна Европа и Америка. 

Парламентът прие избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Преди това обаче депутатите оставиха в Изборния кодекс разпоредбата, която не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети