Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно от 24 януари: Депутатите влизат в НС със зелен сертификат или отрицателен тест

Политика

Окончателно от 24 януари: Депутатите влизат в НС със зелен сертификат или отрицателен тест

Окончателно от 24 януари: Депутатите влизат в НС със зелен сертификат или отрицателен тест - Tribune.bg
Снимка:

До решението се стигна след разгорещени спорове в зала

Със 154 гласа ЗА от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП и ДБ, без нито един против и 4-ма въздържали се депутатите решиха достъпът до сградите на Народното събрание да става чрез зелен сертификат или с тестване при извънредна епидемична ситуация.

„Възраждане“ и ИТН не участваха в гласуването.

Точката беше включена тази сутрин в дневния ред, след като получи одобрение на комисиите по здравеопазване и правни въпроси.

Правилата влязат в сила от 24 януари.

Депутатите, които нямат зелен сертификат, сами ще плащат за тестовете си и няма да ползват предимство на опашката, както бе първоначално предложено.

За останалите лица, които влизат в сградите на НС - администрация, служителите на парламентарни комисии, сътрудниците на парламентарните групи и журналисти, тестовете ще се плащат от бюджета на парламента. От първоначалния списък отпаднаха сътрудниците на депутатите, които също ще трябва да си плащат сами тестовете.

От „Възраждане“ поискаха да се свика отново Комисията по здравеопазване, за да решат за зелените сертификати в НС.

„Има умрели ваксинирани. Какво означава, че сте ваксинирани – също се заразявате, разболявате и умирате. Какво доказвате с този зелен сертификат, документ? Вие предизвиквате гражданска война. Обществото е разделено. Обществото смята, че ваксинирането и зеленият сертификат не помагат. Пречат на правото на труд и на образование. В момента предлагате да се ограничат и политическите права на гражданите – като пречите на народните представители да представляват гражданите“ обяви от парламентарната трибуна Елена Гунчева от ПГ „Възраждане“.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС контрира, че ваксинацията предпазва до голяма степен - 92% на ефикасност у нас. И заяви, че от 100 ваксинирани, 8 няма да са защитени. Другите 92 ще са предпазени от тежко заболяване и смърт.

„Българските граждани трябва да чуят, че ваксините пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а - че не трябва да носим предпазни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала“, направи сравнение Ангелов.

 „Имам цяла папка, пълна с това дали зеленият сертификат работи или не. Ако искате – ще ви запозная лично. Така че когато излизате на тази трибуна, моля ви, не говорете неистини“, каза д-р Александър Симидчиев от „Демократична България”.

Проф. Ангелов се присъедини към мнението на колегата си от „Демократична България“ д-р Симидчиев. „Ваксините имат две качества, които са най-важни за регистрация и се следят - безопасност и ефикасност“, посочи той. И призова: „Гледайте не броя на случаите на заразявания, а броя на хоспитализациите“, призова той.

„Неспециалисти коментират медицински факти, но същите тези хора, когато имат нужда от лекар – отиват на лекар. Убеден съм, че не се лекуват сами“, коментира Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.

Критики към така направеното предложение изразиха и от „Има такъв народ“. Те попитаха как ще бъдат спрени народните представители да влязат в парламента, ако нямат „зелен сертификат“.

„Член 133 от правилника категорично казва, че депутатите са длъжни да присъстват на заседанията на Народното събрание и на заседанията на комисиите, в които са избрани. Няма как с това решение да забраним на народните представители да влязат в сградата и залата“, настоя Ива Митева.

„Продължаваме да работим така, както работиха предишните и продължаваме да приемаме актове, които Конституционният съд обявява за противоконституционни“, посочи тя.

Митева предложи средствата за бързи антигенни тестове да бъдат покрити само за медиите. Според нея в Народното събрание не може да се съхранява и  обработва информация за здравния статус на лица, каза още Митева и предложи точка 4 от законопроекта да отпадне изцяло.

„Ако депутат откаже тестове, ваксиниране или предоставяне на документ, няма как ние да забраним на народните представители да влязат в залата и да упражнят конституционните си права“, посочи тя.

Митева предложи още да се предвиди участието на депутатите чрез видео връзка и това да важи и за комисиите – не само за депутати, а и за граждани и представители на организации.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ заяви, че приемането на зеления сертификат в Народното събрание ще е израз на подкрепа към световната научна общност и изводите, че зеленият сертификат – за ваксинация, антитела или преболедуване – е гарант за по-голяма безопасност от предаване на заразата.

В залата обаче се чуха възгласи, че това е „правно безумство“, тъй като означава, че на практика депутатите трябва да спазват конституционните си задължения, само ако имат зелен сертификат.

Браним здравия разум - така депутатът от БСП Явор Божанков обясни защо БСП ще подкрепи решението за зеления сертификат.

„Мислех, че на Рождество Христово празнуваме раждането на Христос, но явно сте се преродили и вие, след като изповядвате друга теза“, скочи проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Бившият здравен министър напомни за публикация на Божанков във Фейсбук, в която соцдепутатът сравнил маските с гащи в най-тежката COVID вълна.

„Отричахте, че има вирус, когато трябваше да посещавате Шипка, да си провеждате събора на Бузлуджа. Вирусът ли промени вашето съзнание или нещо друго се случи с вас“, попита Ангелов.

Божанков обясни, че това не е негова публикация, а споделена снимка. След което обвини бившият здравен министър, че е извадил публикацията от контекста.

Това предизвика проф. Ангелов, който показа от трибуната разпечатан на лист с увеличени букви поста на Божанков и всички успяха да прочетат нецензурните думи: „Когато гащите спрат пръднята, тогава маските ще спрат вируса". След това професорът го връчи на депутата от БСП.

„Ролята на зеления сертификат е да намали натиска върху здравната система. А и цялата нация да няма усещането, че ние сме привилегировани. Затова подобно решение си заслужава да бъде подкрепено от медицинска и морална гледна точка, обясни проф. Георги Михайлов от БСП. Той цитира данни, че заболелите от COVID по света са 300 милиона, а над 5 милиона са жертвите на вируса.

ДПС пък заявиха, че имат ясна и последователна политика, когато става въпрос за живота и здравето на гражданите.

Д-р Хасан Адемов разкритикува управляващите и призова въпросът да бъде разглеждан не от здравна, а от морално-етичната категория. „Темата за привилегиите на депутатите е изключително чувствителна за обществото. И ако този режим поставя депутатите в привилегировано отношение, сами се подлагаме на атаки. Доверието се гради с мерки, които не дразнят обществото“, предупреди депутатът от ДПС.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че проектът на решение не е безупречен.

„Всички предложения за промяна на този проект са правилни. Наистина трябва да обърнем внимание на 3 страни – правната, моралната и политическа. Темата безспорно ще донесе на някои от политическите партии аплодисменти от част от българските граждани, които не подкрепят мерките нито на настоящото правителство, нито на служебните кабинети, нито на предходното правителство. Други ще настояват мерките да бъдат по-строги. Бяха изпуснати месец наред от служебното правителство, когато можеше да се организира по много по-добър начин информационната кампания, или да се говори за това, че се очаква нова вълна, която застрашава всички ни. Трябва ли да се прилагат еднакви стандарти за всички български граждани и за депутатите? Категорично“, отбеляза тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети