Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: От ДПС не успяха да върнат агитацията на чужд език

Политика

Окончателно: От ДПС не успяха да върнат агитацията на чужд език

Окончателно: От ДПС не успяха да върнат агитацията на чужд език - Tribune.bg
Снимка:

По време на избори да има преводач и да може да се агитира на майчин език, настояха от Движението

От ДПС не успяха да върнат агитацията на чужд език, тъй като едва 41 народни представители го подкрепиха по време на второ четене на поправките в Изборния кодекс.

„Забраната дискриминира малцинствата в България. Страната ни е и единствената в ЕС, която има такава забрана. Отнасяме се с огромно уважение към българския език, ние не искаме да го отменим“, посочи депутатът Сезгин Мехмед.

По време на избори да има преводач и да може да се агитира на майчин език, настояха от Движението. В допълнение народният представител Севим Али направи справка, че преди 1989 г. глобата за говорене на турски е била 20 лв., а глобата в европейска България е 2 хил. лв.

Забраната беше въведена още през 2016 г. Оттогава при всяко отваряне на изборния кодекс от ДПС предлагат тя да отпадне.

„Изказвам лично мнение. Аз ще подкрепя вносителите, след като през цялото време говорихме за човешки права. Смятаме, че в региони като в село Пчела, ако искаме да говорим с българските граждани, то трябва да имаме преводач. Няма да приема ултра националистическите изказвания за това какво трябва да правим, що се отнася до човешки права“, ангажира се от трибуната Мария Капон от “Изправи се! Мутри вън!”. От ДПС ръкопляскаха на изказването ѝ.

„Не може да се защитават само нечии права. Или защитаваме правата на всички български граждани или не“, изтъкна и колегата ѝ Николай Хаджигенов.

Въпреки подкрепата от „Изправи се! Мутри вън!“  предложението за възможна агитация на майчин език не се прие в пленарна зала.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДПС, агитация
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети