Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Хърватия влезе в Шенген, България и Румъния – не

Политика

Хърватия влезе в Шенген, България и Румъния – не

Хърватия влезе в Шенген, България и Румъния – не - Tribune.bg
Снимка:

Очаквано съветът на ЕС отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген. Нидерландия подкрепи румънците, но беше категорично срещу нашето приемане.

Австрия гласува против двете страни.

За разлика от София и Букурещ, най-новият член на ЕС Хърватия получи бързо „да“ и влиза в Шенгенската зона.

Нидерландия е поискала България да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, която беше преустановена от Европейската комисия за страната ни в края на 2019 година.

Според служебния вътрешен министрър страната ни се е представила достойно, а решението е било политическо.

„Готовността на страната ни за Шенген беше призната от всички европейски институции. Въпросът беше политически. Две държави решиха друго, а 25 ни подкрепиха безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение“, обяви Иван Демерджиев  след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Той е оптимист, че ще ни пуснат догодина.

„Австрия даде знак, че е готова на компромиси. Ние им предлагаме много неща, включително съвместни наряди и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за конструктивни решения, стига те да са свързани с подобряване охраната на границата ни и същински изисквания за Шенген. Нидерландия няма конкретни изисквания, а в позицията ѝ няма нищо конструктивно. Те искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е отменен през 2019. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост“, каза Демерджиев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети България, Шенген
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети