Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: При интимна връзка от поне 60 дни между мъж и жена може да се търси защита от домашно насилие

Политика

Окончателно: При интимна връзка от поне 60 дни между мъж и жена може да се търси защита от домашно насилие

Окончателно: При интимна връзка от поне 60 дни между мъж и жена може да се търси защита от домашно насилие - Tribune.bg
Снимка:

Седем часа депутатите спориха по спешните промени в Закона за защита от домашното насилие. На първо и второ четене те вкараха окончателно термина „интимна връзка“ като част от терминологията в случай на домашно насилие. Така вече освен при брак или фактическо съпружеско съжителство жертвите на насилие могат да търсят защита и при обстоятелства на интимни отношения. Бурен дебат с обиди съпроводи изясняването на термина като депутатите приеха следното определение: интимна връзка представлява съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношенията с продължение поне от 60 дни.

Парламентът реши: Интимната връзка влиза в Закона за борба с домашното насилие

Идеята да се уточнят половете дойде формално от левицата. Георги Свиленски от БСП: „Бихте ли приели в този ваш нов законопроект, където пише две лица да добавим мъж и жена. Това да е приноса на БСП във вашия законопроект и ще го подкрепим. Искате ли да пробваме?“, запита той.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ пък настоя да се отговори на избирателите на ПП-ДБ как се допуска да се приема закон в нарушение на Конституцията. „Второто ни питане е тези 60 дни, които дефинирате календарни ли са или са работни“, попита тя.

Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че неясно е останало от кога се броят тези 60 дни.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече текста „мъртъв“ и обяви, че ще се включат в сезирането на КС. Тя подчерта, че с този законопроект няма да се реши проблемът с домашното насилие.

Любен Дилов от ГЕРБ пък предложи в закона да се добави „интимни или сексуални отношения“, за да може да бъде разширен обхвата на взаимоотношенията, но това не получи одобрение.

Депутатите продължават с Наказателния кодекс и вдигане на наказанията за лека и средна телесна повреда. После ще разгледат и ветото на Радев върху закона за съдебната власт.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети