Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно – върнаха концесиите на плажовете на Министерството на туризма

Политика

Окончателно – върнаха концесиите на плажовете на Министерството на туризма

Окончателно – върнаха концесиите на плажовете на Министерството на туризма - Tribune.bg
Снимка:

Николина Ангелкова: Важното е освен настоящия летен сезон да подготвим и следващия

Парламентът прие предложените от Министерския съвет промени в Закона за концесиите, свързани с морските плажове. С предлаганите изменения се връща досегашната практика. Отново министърът на туризма извършва подготвителните действия за възлагане на концесии и внася в Министерския съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове.

Според новите текстове министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

Според Валери Симеонов от НФСБ и тази практика щяла да ликвидира българския туризъм.

„Защо плажовете трябва да са на специален режим, при който и ножът и хлябът са в министерството на туризма“, попита лидерът на НФСБ и предупреди, че „оттук нататък всичко, което следва от промяната в закона за концесиите, е бетониране на сегашната практика за подаряване на плажовете на приближени до властта лица“.

В отговор министърът на туризма Николина Ангелкова обоснова промените с факта, че плажовете са с един особен предмет на концесия, със сезонен характер и тези, които искат да ги стопанисват са основно малък, дребен бизнес и е необходимо условията да са максимално ясни и точни.

„Относно критиките, ние от началото на сезона коментираме, че той ще е труден и предизвикателен. Също така с прехвърлянето на концесиите към МТ сме създали специална методика, която да определя минималното концесионно възнаграждение. И в момента Сметната палата може да проверява МТ и Агенцията за  държавна финансова инспекция също. Процедурата е ясна и прозрачна, и всеки, който има право и има желание да участва в тази процедура, ще го направи. Няма как да коментирам някакви бъдещи предполагаеми събития. Важното е да си гледаме задължения и освен настоящия летен сезон да подготвим и следващия“, категорична е министър Ангелкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети