Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Шефовете на болници ще могат и да преподават

Политика

Окончателно: Шефовете на болници ще могат и да преподават

Снимка:

Депутатите приеха поправки в Закона за лечебните заведения на второ четене

Депутатите приеха окончателно, че управителите на лечебните заведения и университетските болници ще могат и да преподават.

Председателката на ПГ на ГЕРБ и вносител на промените в Закона за лечебните заведения д-р Даниела Дариткова припомни, че лечебните заведения влизат в полето на Закона за публичните предприятия, който е приет преди една година. Това налага да се отчете спецификата на болничната помощ и да се синхронизират двата закона, по които ще функционират лечебните заведения.

„Това, което правим запазва досегашния ред. Не утежняваме, а правим облекчения. Даваме възможност с 4 месеца да се отложи влизането на Закон за лечебните заведения, за да изчистим детайлите относно функционирането на болниците, за да направим законови промени, ако те се налагат. Само на 8 болници Съветите на директорите ще се избират чрез Агенцията за публични предприятия“, подчерта д-р Дариткова в пленарна зала.

Социалистите, обаче, възразиха, че с промените 300 нови човека ще бъдат назначени на „държавна ясла“ като членове на Съветите на директорите на болниците. „Може би ГЕРБ има такива и иска да си ги назначи. Това прави 6 млн. лв. допълнително към бюджета на лечебните заведения, които са натрупали дългове над 700 млн. лв.“, изтъкна д-р Георги Йорданов от БСП.

„Оставят трима членове на Бордовете, както досега. Престанете да спекулирате и да излъчвате неточности. Моля, да бъдем отговорни и да не политизираме тази тема“, отговори му д-р Даниела Дариткова.

След гласуването на промените в Закона за лечебните заведения на второ четене, председателката на ПГ на ГЕРБ бе поздравена от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още