Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Управителите на лечебни заведения могат да упражняват професията си

Политика

Окончателно: Управителите на лечебни заведения могат да упражняват професията си

Окончателно: Управителите на лечебни заведения могат да упражняват професията си - Tribune.bg
Снимка:

Опозицията обвини мнозинството в „законодателен хаос“

Управителите и директорите на лечебни заведени могат да упражняват професията си, решиха депутатите. Парламентът прие на първо и второ четене промените в Закона за лечебните заведения.

Почти единодушното приемане на законодателната инициатива ще даде възможност на лекарите и докторите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения-публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия - да упражняват професията си, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Опозицията в лицето на БСП и ДПС определи действията на мнозинството като създаване на „законодателен хаос“.

Проф. Георги Михайлов припомни позицията на БСП, че  дейността на лечебните заведения е несъвместима с характеристиките на едно търговско дружество и изтъкна, че от левицата са предупреждавали за проблема директорите на общинските болници по места да са изправени пред невъзможност да упражняват професията си, независимо, че в районите им няма достатъчно специалисти.

„Законът за лечебните заведения е блестящ пример как се прави проба-грешка“, посочи и д-р Нигяр Джафер от ДПС по време на дебата.

"Предложената промяна е правилната, защото поправя старо предложение, с което забраняваме на директорите на общинските лечебни заведения, да работят като лекари. Това е правилното решение. Остава въпросът обаче, че прилаганата законодателна техника в края и на този мандат задълбочава законодателния хаос в системата", коментира д-р Джафер. Тя призова управляващите за смирение по въпроса, защото по думите й невинни няма.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов настоя, че с поправката се „прецизира един законопроект“ и обърна внимание, че БСП искат лечебните заведения да не се търговски дружества.

"Всички лечебни заведения да бъдат еднакви, всички да получават еднакви пари, всички да се върнем назад във времето. Това е носталгия към миналото. С тази поправка - даваме възможност на всички лекари, които имат желание, да се кандидатират да бъдат ръководители на лечебни заведения, да могат и да преподават", подчерта д-р Лъчезар Иванов.

Той призова опонентите си да не се правят внушения.

Със 159 гласа „за“ на първо четене и 166 гласа "за" – на второ, депутатите приеха предлаганите от ГЕРБ промени в закона за лечебните заведения.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети