Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Омбудсманът: Продавачът да може да отписва автомобила си в КАТ

Политика

Омбудсманът: Продавачът да може да отписва автомобила си в КАТ

Омбудсманът: Продавачът да може да отписва автомобила си в КАТ - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ внасят промени в Закона за движение по пътищата

Продавачът на автомобил у нас да може да отписва автомобила си в КАТ, настоява омбудсманът доц. Диана Ковачева. Тя е подготвила и конкретните текстове за промяна в Закона за движение по пътищата, които са припознати от депутати от ГЕРБ, за да бъдат внесени за обсъждане в пленарна зала.

Идеята е с тях да се даде възможност на продавачите у нас сами да дерегистрират превозните средства в КАТ, тъй като новите им собственици с години не изпълняват законовите изисквания и не прехвърлят на свое име движимата си собственост. От този факт успешно се възползват трафикантите на мигранти. Те купуват автомобили, извършват престъпление най-често в съседна Гърция, а когато бъдат заловени, съдебните решения налагат години затвор на старите собственици.

“Над 30 жалби имам от хора, които през годините са осъдени в Гърция или имат висящи производства, защото са продали своите автомобили преди 2017 г., когато законът е предвиждал купувачът да пререгистрира автомобила в системата на МВР. Ако не е направил това, продавачите още се водят собственици и могат да бъдат осъдени, ако с автомобила е извършено престъпление”, обясни Ковачева.

Поправката се подкрепя и от МВР. Тя се отнася до сделки, сключени преди 27 декември 2017 г., тъй като след тази дата информацията за всяка промяна на собствеността се подава директно от нотариусите в “Пътна полиция”.

Ако поправката бъде приета до края на 44-то Народно събрание, ще е достатъчно всеки, който е продал колата си в миналото, да занесе в КАТ копие от договора за сделката. Предвижда се този срок да е до 2023г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети