Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Онлайн допитване събра над 60 хил. подписа в подкрепа на връщането на хартиената бюлетина

Политика

Онлайн допитване събра над 60 хил. подписа в подкрепа на връщането на хартиената бюлетина

Онлайн допитване събра над 60 хил. подписа в подкрепа на връщането на хартиената бюлетина - Tribune.bg
Снимка:

Онлайн допитване, което стартира в петък, събра над 60 хил. подписа в подкрепа на връщането на хартиената бюлетина, стана ясно на пресконференция на Инициативния комитет. Издателят Недялко Недялков напомни, че хората може да се присъединят към подписката до 20 юни. 

"На 22 юни ще окомплектоваме целия списък в обща листа и ще го внесем в НС, на председателя Никола Минчев и всички парламентарни групи", уточни Недялков. 

По думите му това е една репетиция и ако не бъде чут гласа на всички подписали се, които постепенно ще се увеличават, и ако не бъде забелязано от политиците, ще се пристъпи към иницииране на национален референдум за начина на гласуване. Станислав Недков допълни, че това не е спонтанна акция.

"Още миналата година организирахме протест, на който имахме две прости искания: първо, президентът Румен Радев да наложи вето за приетия закон за изборите. И второ, група депутати, гласували против този закон, да сезират КС. Съдът допусна, че е конституционно съобразно това гласуване, но с уговорката след изборния ден да се броят контролните разписки и да се сравняват с бележката от машината. Това не се случи и това прави този Изборен кодекс неконституционен", припомни Недков.

Журналистката Соня Колтуклиева отбеляза, че според социологически проучвания 200 хил. души със затруднения не са могли да упражнят правото си на глас.  Политическият психолог проф. Антоанета Христова пък заяви, че когато едно общество стигне до някакво ниво на развитие на демокрацията, съвсем не означава, че оттам почва да се надгражда.

"Защо решават гражданите изведнъж, че трябва да си доведат авторитарен лидер? Защото нямат доверие в избора на тяхното представителство. Колкото по-малко гласуват, толкова повече представителството е нелегитимно", подчерта проф. Христова. 

"31 г. след началото на промените миналата година срещу демокрацията в България бе извършен атентат. Атентатът беше срещу едно от основополагащите неща на демокрацията - правото на избор. Без правото на избор няма демокрация. То бе отнето от политическите сили и КС", категоричен е журналистът и издател Петьо Блъсков. По думите му този атентат е бил добре организиран. 

"Трябва да възстановим едно основно право на гражданите - правото на избор, как да се е гласува. А що се отнася до машините - това е една гавра с вота на хората", коментира Блъсков и даде пример, че този модел на гласуване се прилага само във Венецуела, а е забранен от Германия.

"Венецуела и България гласуват с машини. Друга държава, която гласува - Монголия, и може би част от Малдивите. Никъде по света финалния резултат не се взима от машините, а от разписките", обясни Николай Бареков. Според него най-вероятно в машините са заложени предварителни алгоритми.

"ЦИК няма какво да каже. Дошло е време народът да каже, и то не само за хартиената бюлетина, а и за всичко останало в нашия живот", каза журналистът Юлий Москов.

До момента предложението на БСП за връщане на хартиената бюлетина не среща подкрепа от другите 3 партии в коалицията - “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Има такъв народ”, които са против връщането на хартиената бюлетина.

Категорично за хартиения вот, обаче, са ГЕРБ, а ДПС настоява, че хората трябва да имат избор.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети