Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Опасно е! Кирил Петков не приема "Възраждане" да оглавява Комисията за контрол на службите

Политика

Опасно е! Кирил Петков не приема "Възраждане" да оглавява Комисията за контрол на службите

Опасно е! Кирил Петков не приема Възраждане да оглавява Комисията за контрол на службите - Tribune.bg
Снимка:

И ПП-ДБ не приемат "Възраждане" да е начело на комисията за контрол над спецслужбите, както е сега на ротационен принцип. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който коментира темата, след като по-рано днес Делян Пеевски обяви, че това е заплаха за националната ни сигурност.

"Когато стане дума за "Възраждане" и антиевропейските позиции, които те заемат, България и нормална европейска държава. Аз лично ще говоря и с групата, не мисля, че службите могат да бъдат допуснати да бъдат председателствани от "Възраждане", обясни Петков.

"Предварително имах информация за готвено предложение за промяна на правилника, което не съм виждал, като го видим - ще обсъдим и вземе решение", каза пък Атанас Атанасов. А по повод имота на "Чаталджа" обясни: "Това, което чета и виждам, разбирам, че трябва да се извършат детайлни проверки от институциите, които да бъдат обявени, защото иначе..."

"Много съм доволен, цялата ни група сме много щастливи, че съдия Белазелков ще бъде част от Конституционния съд. Хора като него ще гарантират, че институциите се променят. Аз съм много горд и в поздрава си към него го помолих никоя партия, никой политик да не може по никакъв начин да влияе на решенията му". Единственият дълг, който вие имате, е към България, казал Петков на Белазелков. И обясни, че това ще е модел, който ПП-ДБ ще следват - хора като него да влизат на решаващи позиции. За да може тези органи, които са извън директната демокрация и избори, да се поставят хора с осанката и тежестта на Белазелков.

"Всеки политик носи отговорност за своите решения. Ако президентът реши да прави други политически маневри, той трябва да отговаря за тези решения", отговори Петков на въпрос дали очаква президентът да не отиде на клетвата на новите конституционни съдии.

Запитан защо ПП-ДБ са подкрепили кандидатурата на Десислава Атанасова, като искат професионалисти в органи като Конституционния съд, Петков обясни: "В това разпределение на силите в парламента, всяка партия има 2 отговорности - да предлага кандидати в характеристиките на нейната идеология и второ, да внимава да не се допуснат кандидати под червената линия на допустимото за тази партия. Като зам.-шефа на НЗОК, който бе под допустимата червена линия за нас и имаше реакция. Тези компромиси са тежки и ние осъзнаваме тежката им цена,  но ако крайният им резултат е, че повече хора като Белазелков влязат в тези институции, България ще станат различна".

Петков разказа за срещите си в Давос и обясни, че е имал възможност да види страната ни отвън.

"Световните лидери казаха - България се движи с огромна скорост напред. Това, което направихте в такава конкурентна среда - да успеете да направите конституционната реформа, първа огромна стъпка за Шенген, чух подкрепа за еврозоната... Когато човек малко излезе от ежедневието, вижда, че България се движи напред. Да, всеки от нас иска по-бързо, по-мащабно, но посоката е правилна", разказа Петков. Затова се върнал с добро чувство, че направените неща са много.

"Ако погледнете как България изглежда днес пред света, институционално, направили сме голяма стъпка напред", допълни Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Кирил Петков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети