Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Още половин милиард за здраве през 2019 г.

Политика

Още половин милиард за здраве през 2019 г.

Още половин милиард за здраве през 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Министерство на здравеопазването, НЗОК, лекари и фармацевти подписаха анекс към Националния рамков договор

Още половин милиард лева за здраве. Те са заложени в анекс към Националния рамков договор, който бе подписан от здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ д-р Дечо Дечев заедно с представители на съсловните организации на лекари и фармацевти, както и на пациентските организации.

Според министър Ананиев „тази година се възстановява принципът рамковият договор да действа от 1 януари, а не както досега от 1 април“. Той уточни, че в анекса са договорени по-високи цени на някои клинични пътеки, по-голям достъп на пациентите до медицинска помощ чрез повече направления и по-голям контрол. Своеобразен гарант на най-важния договор в сферата на здравеопазването у нас стана именно министър Ананиев, защото полу на шега, полу на истина участниците в церемонията обявиха, че искат първо той да подпише документа, а след това и те.

„Влизаме без лев неразплатени разходи в новата година, а надграждането става с един допълнителен ресурс от 500 млн. лв. , което ще подобри работата на цялата здравна система“, коментира Ананиев.

Председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Иван Маджаров подчерта краткото време, за което са договорени параметрите на анекса. Според него те поставят „основата на нещо, което ще се случи през следващата година“. Д-р Маджаров отбеляза, че договореното гарантира по-голям достъп на пациентите до лечение, а на болници и лекари – повече предвидимост и прозрачност.

Министърът на здравеопазването смята, че има нещо символично, че споразумението се подписва между два хубави празника.

„ Този договор допринася за по-доброто лечение, увеличава обеми и цени, които ще се прилагат през 2019г. Пациентите ще получат по-високо качество, а изпълнителите на медицинска помощ – по-добри условия“, заяви министър Ананиев. Той обеща подобряване на контрола в здравната система, както и изготвянето на нови нормативни актове в началото на следващата година.

Всички направени разходи в системата за 2018г. са разплатени със 70 млн. лв. преизпълнение на събираемостта на здравните вноски през годината и с ресурс от резерва на НЗОК.

Автор: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати