Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Още половин милиард за здраве през 2019 г.

Политика

Още половин милиард за здраве през 2019 г.

Снимка:

Министерство на здравеопазването, НЗОК, лекари и фармацевти подписаха анекс към Националния рамков договор

Още половин милиард лева за здраве. Те са заложени в анекс към Националния рамков договор, който бе подписан от здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ д-р Дечо Дечев заедно с представители на съсловните организации на лекари и фармацевти, както и на пациентските организации.

Според министър Ананиев „тази година се възстановява принципът рамковият договор да действа от 1 януари, а не както досега от 1 април“. Той уточни, че в анекса са договорени по-високи цени на някои клинични пътеки, по-голям достъп на пациентите до медицинска помощ чрез повече направления и по-голям контрол. Своеобразен гарант на най-важния договор в сферата на здравеопазването у нас стана именно министър Ананиев, защото полу на шега, полу на истина участниците в церемонията обявиха, че искат първо той да подпише документа, а след това и те.

„Влизаме без лев неразплатени разходи в новата година, а надграждането става с един допълнителен ресурс от 500 млн. лв. , което ще подобри работата на цялата здравна система“, коментира Ананиев.

Председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Иван Маджаров подчерта краткото време, за което са договорени параметрите на анекса. Според него те поставят „основата на нещо, което ще се случи през следващата година“. Д-р Маджаров отбеляза, че договореното гарантира по-голям достъп на пациентите до лечение, а на болници и лекари – повече предвидимост и прозрачност.

Министърът на здравеопазването смята, че има нещо символично, че споразумението се подписва между два хубави празника.

„ Този договор допринася за по-доброто лечение, увеличава обеми и цени, които ще се прилагат през 2019г. Пациентите ще получат по-високо качество, а изпълнителите на медицинска помощ – по-добри условия“, заяви министър Ананиев. Той обеща подобряване на контрола в здравната система, както и изготвянето на нови нормативни актове в началото на следващата година.

Всички направени разходи в системата за 2018г. са разплатени със 70 млн. лв. преизпълнение на събираемостта на здравните вноски през годината и с ресурс от резерва на НЗОК.

Автор: Моника Гаджанова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още