Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Османи: Има негативна атмосфера между България и Северна Македония, трябва да я премахнем

Политика

Османи: Има негативна атмосфера между България и Северна Македония, трябва да я премахнем

Османи: Има негативна атмосфера между България и Северна Македония, трябва да я премахнем - Tribune.bg
Снимка:

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви в София, че ще предложи Венецианската комисия да даде оценка на Закона за сдруженията и фондациите в страната му. По силата на този закон имената на българските културни центрове в Битоля и в Охрид - "Иван Михайлов" и "Цар Борис Трети", трябва да бъдат променени в срок до три месеца.  

Има негативна атмосфера между България и Северна Македония и трябва да я премахнем, заяви пред Буяр Османи външният министър Николай Милков. От своя страна македонският първи дипломат заяви, че ще предложи Венецианската комисия да даде оценка на Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония, по силата на който двата български културни центъра "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид имат три месеца да сменят имената си. 

Това е първото посещение на Буяр Османи в България и първите му разговори в София, откакто Николай Милков е външен министър. Веднага след разговорите Милков заяви:

"Парадоксът това да имаме една визия за развитието на на нашите двустранни отношения, да имаме и механизъм за тяхното решаване, който се определя от подписаните двустранни документи и в същото време е налице една атмосфера, която не е позитивна в развитието на нашите отношения

Николай Милков и Буяр Османи са обсъдили и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка. Приетите промени в Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония предизвикаха остра реакция на външното ни министерство заради дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите там. В София Османи увери, че Законът ще бъде даден за оценка на Венецианската комисия за дискриминационни текстове.

"Институциите, министерствата на външните работи трябва да водят работата по сътрудничеството, по билатералните отношения", каза македонският министър на външните работи.

Преди срещата македонският външен министър обяви, че ще постави въпроса за откриване на официален македонски културен център в Благоевград, но след разговорите днес и двамата министри отказаха да коментират дали темата е обсъждана. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети