Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ОССЕ: Основните свободи бяха зачетени на парламентарните избори

Политика

ОССЕ: Основните свободи бяха зачетени на парламентарните избори

ОССЕ: Основните свободи бяха зачетени на парламентарните избори - Tribune.bg
Снимка:

Бяха отправени и критики по отношение на медиите

Общият извод е, че основните свободи бяха зачетени на парламентарните избори, посочи на пресконференция Артур Герасимов, специален координатор и лидер на краткосрочната ОССЕ мисия за изборите.

„Правната рамка ни дава адекватно провеждане на демократични избори, но дългосрочни притеснения относно ключови аспекти на процеса остават неразрешени. Недостатъци в самото изпълнение подкопаха надзора на финансиране на кампанията и изборните диспути”, смятат от ОССЕ.

Артур Герасимов отправи и критики по отношение на медиите в България.

„Медиите нямаха аналитични репортажи, предоставяха ограничено покриване на новините, свързани с кампанията, което оказа влияние върху способността на гласоподавателите да направят информиран избор“, уточнява наблюдателят. Според него медийната собственост в България е много силно концентрирана и е предмет на политическо влияние, което оказа негативно влияние върху изборното разнообразие.

Относно самия изборен процес в секциите, посетени от ОССЕ, той е бил прозрачен, а процедурите са били следвани.

„Машинното гласуване беше извършено ефективно, но беше спряно изцяло или временно в два избирателни района заради технически грешки“, изтъква Герасимов.

Парламентарната Асамблея наблюдава всички избори, провеждани в България от 1990 г. насам.

„Вчера значителен брой от изборните секции бяха недостъпни за хора с физически увреждания. В някои от изборните секции се бяха образували опашки заради правилата за спазване на социална дистанция поради пандемията”, твърди Алфред Хир, член на швейцарския парламент и ръководител на ПАСЕ. Той констатира, че машинното гласуване при някои хора е отнело повече време, тъй като не са били информирани как се работи с устройството. По повод твърденията за купени гласове, контролиран вот, сплашване на избиратели, той призова властите у нас да проведат своите разследвания и да информират Асамблеята за резултатите, преди провеждането на следващите избори.

Ръководителят на Ограничената мисия за наблюдение на изборите от Службата за демократични институции и права на човека Корийн Йонкер сподели, че притеснителното за екипа ѝ били дискриминационни коментари към определени групи от обществото по време на кампанията. Йонкер обърна внимание и на финансирането на кампанията и посочи, че то е било компрометирано, защото не всички участници в кампанията са имали равен достъп до финансиране.

„Липсата на ограничения за дарения на партиите подкопа равната основа между различните играчи и кандидати. Масивното използване на административни ресурси разми линията между държавата и партията, което не отговаря на ангажиментите, поети към ОССЕ“, завърши Йонкер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати