Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Освободиха шефа на БАБХ - уволнил и назначил служители, после се командировал в Италия без знанието на министъра (ДОПЪЛНЕНА)

Политика

Освободиха шефа на БАБХ - уволнил и назначил служители, после се командировал в Италия без знанието на министъра (ДОПЪЛНЕНА)

Освободиха шефа на БАБХ - уволнил и назначил служители, после се командировал в Италия без знанието на министъра (ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Според Даскалов осбождаването му било отговорът на държавата

Христо Даскалов е освободен от длъжността “Изпълнителен директор на БАБХ”. Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието. По думите на зам.-министър Крум Неделков Даскалов Даскалов е нарушил изборното законодателство като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. След завръщането си той уволнява и назначава няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други. 

И още - Даскалов сключва “неправомерно“ анекс към договор с изтекъл срок на действие. 

„След всички тези разпоредителни действия заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структура към  БАБХ.  За всички тези действия не е уведомен министърът на земеделието“, допълни Неделков.

Със заповед на министър-председателя за изпълнителен директор на Агенцията по храните е назначен Христо Вълчанов.  До този момент той е изпълнявал длъжността зам.-изпълнителен директор, а от юли до януари 2022г. е бил изпълнителен директор на БАБХ.

Христо Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата година. Тогава със заповед на Кирил Петков той зае мястото на Христо Вълчанов. Даскалов бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево" през лятото. На фирмата бе отнета и товарно-разтоварната дейност на камионите, идващи от Турция с плодове и зеленчуци.

Даскалов първо алармира, че му е предлаган подкуп, за да запази частната лаборатория на пункта. Седмици, по-късно от анонимен имейл бе изпратен аудиозапис до медиите с твърдение, че на него e запечатан точно този разговор за потенциално предлагане на подкуп. Даскалов потвърди за провеждането на този разговор и посочи, че е говорил с ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов. Моллов тогава отрече да е предлагал подкуп.

През август проф. Даскалов обяви, че излеза в отпуск от 2 септември, за да се включи в предстоящата предизборна кампания, отново в листите на "Продължаваме промяната".  Даскалов вече беше втори в листата на ПП в Пловдив при предходните парламентарни избори и влезе в НС от този избирателен район. В първите седмици на кабинета "Петков" той напусна Народното събрание, за да поеме Българската агенция за безопасност на храните.

Малко след освобождаването си Христо Даскалов коментира на страницата си във Фейсбук освобождаването си от поста. Той хвърли вината върху ГЕРБ и обяви, че „това бил отговорът на държавата”. Даскалов обяснява, че битката му срещу „схемите” ще продължи като депутат.  „Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство”, заявява той, като в момента страната се управлява от служебен кабинет.

„Преди малко със заповед на служебното правителство бях уволнен от БАБХ, а на мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 г. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата. Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата. Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево. Това е отговорът на държавата. Заедно с колегите от „Продължаваме промяната“ ще продължа да се боря вече от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират огромен финансов ресурс за купуване на избори. Но уволнението ми е знак, че имаме нужда от цялата ваша подкрепа, за да не се върнем обратно в мрака, от който точно започнахме да излизаме!”, написа Даскалов във Фейсбук.


Етикети БАБХ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати