Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Освободиха шефа на ДАНС

Политика

Освободиха шефа на ДАНС

Освободиха шефа на ДАНС - Tribune.bg
Снимка:

МС намери резерв от над 104 млн. лв. за добавките от 50лв. на българските пенсионери

Министерският съвет взе решение за освобождаване на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев, съобщи служебният премиер Стефан Янев на брифинг след правителственото заседание.

„Не е трудно да дефинираме основите на тези мотиви: с поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основания, че предприема политически мотивирани действия. Предлагаме на президента да издаде указ за неговото освобождаване“, коментира служебният премиер.

След като започна работа служебното правителство установи, че председателят на ДАНС е в неплатен отпуск до 6 септември, а колегата му - председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов - до 5 септември.

„С поведението си този председател на ДАНС създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия“, изтъкна пред медиите Янев и допълни, че службата е деполитизирана.

Министър-председателят уточни, че Пламен Тончев, който е директор на регионална структура на ДАНС,  сменя начело на агенцията Димитър Георгиев. Относно следващи смени в службите Янев коментира, че „когато има новина, ще я съобщи".

По думите му критерии за оставане на работата на останалите ръководители на службите е тяхната почтеност.

„Не следя изявления на партийни лидери“, изтъкна Янев по повод пост във Фейсбук на бившия премиер Бойко Борисов, който обвини служебния кабинет и изрази съмнения за гарантиране честността на изборите.

„С нашите действия може да си направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Опитваме се да освободим държавата и нейните институции, за да работят в интерес на хората и обществения интерес“, отговори Стефан Янев във връзка с обвиненията, че  служебното правителство има амбициозна програма да овладява държавата.

Служебният премиерът съобщи още, че правителството днес е взело решение за назначаване на четирима титуляри за областни управители на София, Добрич, Варна и Силистра, с което ангажиментът за подготовката на изборния процес и участието на областните управители е приключила.

Над 104 млн. лв. са осигурени в резултат на преизпълнение на приходите от осигурителни вноски за м. юни и като други резерви от отделните министерства, съобщи социалният министър Гълъб Донев. По думите му така ще се осигурят средства за добавките по 50 лв. за пенсионерите през м.юни. „Искам да благодаря на всички, които работиха последната седмица упорито, за да направят анализ в бюджетите си и да намерят допълнителната икономия за покриване на тези разходи за допълнителните добавки“, поздрави колегите си социалният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети