Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От 2 до 11 септември е регистрацията в ЦИК за местните избори

Политика

От 2 до 11 септември е регистрацията в ЦИК за местните избори

От 2 до 11 септември е регистрацията в ЦИК за местните избори - Tribune.bg
Снимка:

Изборите за кметове и общински съветници ще бъдат на 27 октомври

От 2 до 11 септември ще бъде срокът, в който партиите и коалициите могат да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите наесен избори за местна власт. Решението е взето на заседание на комисията и беше оповестено от говорителя на ЦИК Александър Андреев, съобщи БГНЕС.

Изборите за кметове и общински съветници ще бъдат на 27 октомври. „Ранното насрочване на изборите подпомогна ЦИК да започне да работи с нормални темпове“, увери Андреев и подчерта, че до този момент членовете на комисията са гласували 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на Общински избирателни комисии.

От комисията напомниха още, че на местния вот действа правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите. "Както активното, така и пасивното избирателно право в тези избори, е свързано с изискването за уседналост, т. е избирателят или кандидатът трябва да е живял с постоянен или настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното населено място“, уточни Андреев. Това е и причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина.

Андреев припомни още, че съгласно последните законови промени вече е допустимо финансиране на предизборната кампания със средства на юридически лица и еднолично търговци.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати