Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан

Политика

От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан

От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан - Tribune.bg
Снимка:

Ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха, коментира Борисов

От 31 декември тази година България започва да получава природен газ от Азербайджан. Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

„Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация“, заяви премиерът Борисов на днешното правителствено заседание.

Министър Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан. „Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети – диверсификацията на доставките на природен газ. Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник“, заяви Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - „Кулата“, която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система. Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция – България. Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от COVID-19.                                                                                                                                                                                                                                  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Тартаковер Счетоводителското недоразумение Петкова нека да не си приписва кой знае какви заслуги. Азерския газ беше договарян още от Първанов в началото на века, но спиран по политически съображения. Освен това до нас той пак ще пристига по руски тръбопроводи. Но и това не ечак толкова важно. По-интересна е цената на този газ. Защото ако беше по-евтина от руския, това щеше да се изпише поне три пъти в тази публикация.
Но нашите сгънати в кръста политици, винаги поставят България от страната на булката. Важното е да са доволни господарите.
22.12.2020 11:55 / Отговор
Таракане, Това природно ли ти е дадено, нон-стоп да лъжеш и да изкривяваш истината, или е придобит синдром! Какво е договарял Първанов, като газопроводът още не е бил построен! Или ако е ходил на гости на лов, може и да е станало на въпрос! Като е "евтин" руският газ , защо Турция намали вноса от Турски поток почти хиляда пъти/!!!/, и започна да внася от Азърбайджан, щом построиха ТАНАП! Това болшевиките верно са ви изпилили мозъците, падаш ставаш ,и на умирачка да продължаваш да лъжеш!
22.12.2020 12:09
Тартаковер Хайде позаинтересувай се малко повече от подробностите, за които пишеш и тогава ако разбереш колко неточности си написал, можеш да се извиниш. ( Макар, че не го очаквам от коментатор в този сайт). Ще имаш доста време, не бързай първосигнално, както си направил след моя коментар. В момента имам доста работа и няма да мога да коментирам повече.
22.12.2020 12:33
Анастас #

Къде се е запердил
Костовашкият Помияр Илиян Василев
да обясни колко лош е Борисов ??!!

(дена помиярите Дръгалефски насрани)
22.12.2020 12:53 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ НА ЗЕМЯТА ОСТАВАТ НАФТА И ГАЗ ЗА 300 (ТРИ-СТА) ГОДИНИ. :)
23.12.2020 16:46 / Отговор
Стоянов Тартаковер много си докачлив! Гледаш само с червените очила! Добре,че вече от 10 години има по здрава власт! А не като твойте крадливи другарчета! Ако тази газ я беше договорил Жорето Първанов цената и щеше да е много по голяма за да могат другарите да топнат човката! Опомни се!
23.12.2020 17:28 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати