Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От днес партиите и коалициите могат да се регистрират в ЦИК за участие в местния вот

Политика

От днес партиите и коалициите могат да се регистрират в ЦИК за участие в местния вот

От днес партиите и коалициите могат да се регистрират в ЦИК за участие в местния вот - Tribune.bg
Снимка:

По традиция – ПП ГЕРБ ще се регистрира първа

От днес до 11 септември партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в местния вот в Централната избирателна комисия (ЦИК).

По традиция, ПП ГЕРБ ще се регистрира първа, след като в продължение на повече от седмица представители на младежката структура на партията даваха денонощни дежурства пред входа на ЦИК, за да гарантират мястото на партията. Необходимите документи ще бъдат внесени в ЦИК от членове на ИК на ГЕРБ. Това ще стане точно в 9.00 часа.

За участие в изборите имат право да се регистрират единствено хора, които са живели в България най-късно от 26 април насам. Т.нар. принцип за уседналост важи както за правото на глас, така и за регистрация като кандидат за местния вот, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев, припомня БНР: „Гражданин, който желае да гласува и да се регистрира като кандидат, трябва да има най-малко шест месеца постоянен или настоящ адрес на територията на Република България и съответно постоянен или настоящ адрес на територията на даденото населено място, където ще гласува дали ще се кандидатира.“

След промяната в закона, партиите и коалициите могат да финансират предизборната си кампания и чрез дарения от фирми.

„Допустимо е вече финансирането чрез средства на юридически лица и еднолични търговци, както и съответно на граждани на държави-членки на ЕС“, каза Андреев.

Първият тур на изборите за кметове и общински съветници е на 27 октомври. Със свое решение ЦИК вече назначи всичките 265 общински избирателни комисии.

Членовете на комисията одобриха и план-сметката за подготовката и произвеждането на изборите, които ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати