Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От днес за първи път по газовата връзка тече газ от Гърция за България

Политика

От днес за първи път по газовата връзка тече газ от Гърция за България

От днес за първи път по газовата връзка тече газ от Гърция за България - Tribune.bg
Снимка:

„За първи път днес, с началото на 72-часовите проби, по интерконектора трябва да тече газ от Гърция към България”, заяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Интерконекторът с Гърция взима Акт 15 тази седмица, а следващата - Акт 16 (СНИМКИ)

Той коментира, че е бил учуден от протестите срещу служебния кабинет, проведени с аргумента, че не желае да завърши строежа на газовата връзка, тъй като целият Министерски съвет е бил впрегнат в задачата газовата връзка да бъде въведена в експлоатация, но съгласно всички нормативни изисквания.

„Имах чувството, че съм част от друг кабинет”, сподели той.

Към момента пропуски в строителството няма, но има незавършено строителство на вертикална планировка, тротоари и плочки.

Най-неотложното е завършено и предстои утре или вдругиден да бъде заверена екзекутивната документация и след като строителят предостави всички документи да бъде издаден акт 15.

„ДНСК буквално се превърна във втори надзор на обекта. Всеки ден са в пряка комуникация с надзора, всеки ден събираме документация, всеки ден изискваме документация, която за съжаление не са ни дали 100%”, каза арх. Шишков. Той е помолил и други министри да съдействат с контакти с частни лаборатории, от които зависи издаване на определени сертификати за въвеждането на обекта в експлоатация. След подписването на акт 15 незабавно ще бъде съставена държавна приемателна комисия и готовността е до няколко дни интерконекторът да бъде въведен в експлоатация.

В „Още от деня“ министър Шишков съобщи още, че най-вероятно утре или вдругиден ще бъде пуснат тунел „Ечемишка“, а до 30 септември има уверение, че ще бъде пуснат за движение и тунел „Витиня“.

На строителите на лот 1 и 3 на АМ „Хемус“ вече е платено, а от тези, които изграждат лот 2 се очакват още документи, каза арх. Шишков и изрази надежда, че тези три участъка ще бъдат построени в старите срокове.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети