Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От Канада потвърдиха: Датата на отказа от гражданство се уточнява след одобряването

Политика

От Канада потвърдиха: Датата на отказа от гражданство се уточнява след одобряването

От Канада потвърдиха: Датата на отказа от гражданство се уточнява след одобряването - Tribune.bg
Снимка:

Датата, откогато се счита, че гражданин на Канада престава да е такъв, се уточнява след одобряването на подаденото от него заявление за отказ, като се посочва в сертификата, издаван в края на процедурата.

Това става ясно от официален отговор на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на запитване на в.„Монитор“.

Поводът бе разразилият се преди две седмици скандал около двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков. Последва спор кога е точният момент, в който човек, отказал се от канадския си паспорт, престава да бъде гражданин на държавата - с подаването на молбата, за да стартира процедурата или с получаването на сертификата след края на процедурата. Тя самата пък продължава обичайно над половин година.

В отговора си на този въпрос, от ресорното канадско министерство посочват: „Когато е одобрен отказът от канадско гражданство на дадено лице, министърът издава сертификат, който уточнява деня, в който въпросното лице престава да е канадски гражданин“.

Отговорът бе даден след уточнение от страна на ведомството, че това е законовата постановка. Оттам категорично отказаха да коментират конкретния казус с Кирил Петков с мотива, че ограниченията на закона за личните данни не позволяват.

В същото време от описаната законова постановка става ясно, че отговорът кога точно е престанал да бъде гражданин на Канада, трябва да се съдържа в сертификата, който според служебния министър Кирил Петков вече е изпратен от канадските власти към посолството на страната в Румъния.

Скандалът тръгна от ИТН, после ГЕРБ-СДС сезираха Конституционния съд, като КС образува дело по казуса, а от МВнР изпратиха официално запитване до Канада.

Самият Кирил Петков остава категоричен, че е престанал да бъде канадски гражданин с подаването на нотариално заверената си молба за отказ, като в последствие посочи, че това е станало на 21 април - т.е. три седмици преди да стане служебен министър. В понеделник Петков обяви, че вече е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада, като тамошните власти са го уведомили, че документите, удостоверяващи този факт са изпратени към посолството на държавата в Румъния и оттам могат да бъдат взети. Според него въпросът се счита за решен.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати