Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От ЦИК ще мислят как ще гласуват хора под карантина засега

Политика

От ЦИК ще мислят как ще гласуват хора под карантина засега

От ЦИК ще мислят как ще гласуват хора под карантина засега - Tribune.bg
Снимка:

Има възможност за преместване на изборите през март, ако пандемията не отшуми, посочи Таня Цанева

ЦИК не може да отговори как ще гласуват хора под карантина засега, коментира пред БТВ говорителят на ЦИК Таня Цанева. По думите ѝ затова ще се смисли, ако пандемичната обстановка у нас продължи.

„Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. Ковид не е такова увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията“, посочи Цанева. Според нея има възможност, ако не се подобри ситуацията, да има отмяна с до два месеца на изборите.

„Но това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май“, уточни говорителят на ЦИК.

Цанева призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса. Освен това във връзка с пандемията има възможност изборният ден да започне по-рано с два часа или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.

Цанева припомни, че машините за гласуване ще са 9600 и няма да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Луда работа Ако изборите започват в 5 сутринта, в колко ще са първите коли на градския транспорт?!
03.12.2020 10:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети