Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Откриват 49-ото Народно събрание

Политика

Откриват 49-ото Народно събрание

Откриват 49-ото Народно събрание - Tribune.bg

На Велика сряда – начало на 49-ото Народно събрание. От 10 часа е насрочено първото заседание на новоизбраните 240 депутати. То се свиква с указ на президента, а съгласно Конституцията ще бъде открито от най-възрастния народен представител.

Както и в предишния парламент и в този това е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

На първото заседание народните представители ще положат клетва, след което председателите на парламентарните групи правят изявления.

Най-важната задача на новите депутати днес е да изберат председател и заместник-председатели на 49-ото Народно събрание.

Припомняме, че процедурата в предходния парламент продължи три дни.

До момента са ясни две от кандидатурите за председател – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“.

След формирането на 49-ото Народно събрание президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Часове преди старта на новия парламент лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов призова депутатите от неговата партия да подадат ръка на ПП-ДБ и да направят заедно коалиционен кабинет, защото държавата е в тежко положение и може да остане без бюджет.

Румен Радев изненада партиите, като избра първата възможна сряда след официалното обявяване от ЦИК на имената на новите депутати. Всички очакваха първото заседание да е след Великденските празници.

Шест са парламентарните групи в 49-ото НС - ГЕРБ, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН, които се завръщат в пленарната зала.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети