Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отложиха таксуването на камиони чрез тол системата до март 2020г.

Политика

Отложиха таксуването на камиони чрез тол системата до март 2020г.

Отложиха таксуването на камиони чрез тол системата до март 2020г. - Tribune.bg
Снимка:

Нанков: Превозвачите искат от 3 до 10 ст. тол такса на километър, а ние – 25-35 ст.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за пътищата и така таксуването на тежкотоварните камиони чрез тол системата се отлага до март 2020г. Идеята е от март следващата година да стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса. „За“ предложените промени в Закона за пътищата  гласуваха 106 народни представители, „против“ - 43 и „въздържали се“ - 20.

С промените, внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители, се премахва още и задължението Агенция „Пътна инфраструктура“ да организира разпространението на бордови устройства, както и отговорността на институцията за директното отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. Продължават и преговорите с превозвачите за размера на тол таксата.

„Вече има доста сериозен диалог с превозвачите след три месеца експертни срещи и анализи. Техните предложения варират между 3 и 10 ст. за километър тол такса, нашите от 25 до 35ст. за тежките категории – евро 1, движещи се по автомагистралите и повече от 12 тона“, заяви в кулоарите на парламента заместник- министърът на регионалното  Николай Нанков, след като депутатите отложиха въвеждането на тол системата.

Нанков подчерта, че с въвеждането само на техническата експлоатация на системата на 16 август, държавата ще може да придобие представа какви средства да очаква след въвеждането на тол таксуването с разлика от „5-10%“. Заместник-министърът уточни, че от първоначалния обхват на мрежата от 10 800 км, ще бъдат намалени до някъде около 6000 км. Очакванията са 48% от приходите да са от ползване на мрежата да са от български превозвачи, а останалите - от чуждестранни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети