Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отложиха таксуването на камиони чрез тол системата до март 2020г.

Политика

Отложиха таксуването на камиони чрез тол системата до март 2020г.

Снимка:

Нанков: Превозвачите искат от 3 до 10 ст. тол такса на километър, а ние – 25-35 ст.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за пътищата и така таксуването на тежкотоварните камиони чрез тол системата се отлага до март 2020г. Идеята е от март следващата година да стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса. „За“ предложените промени в Закона за пътищата  гласуваха 106 народни представители, „против“ - 43 и „въздържали се“ - 20.

С промените, внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители, се премахва още и задължението Агенция „Пътна инфраструктура“ да организира разпространението на бордови устройства, както и отговорността на институцията за директното отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. Продължават и преговорите с превозвачите за размера на тол таксата.

„Вече има доста сериозен диалог с превозвачите след три месеца експертни срещи и анализи. Техните предложения варират между 3 и 10 ст. за километър тол такса, нашите от 25 до 35ст. за тежките категории – евро 1, движещи се по автомагистралите и повече от 12 тона“, заяви в кулоарите на парламента заместник- министърът на регионалното  Николай Нанков, след като депутатите отложиха въвеждането на тол системата.

Нанков подчерта, че с въвеждането само на техническата експлоатация на системата на 16 август, държавата ще може да придобие представа какви средства да очаква след въвеждането на тол таксуването с разлика от „5-10%“. Заместник-министърът уточни, че от първоначалния обхват на мрежата от 10 800 км, ще бъдат намалени до някъде около 6000 км. Очакванията са 48% от приходите да са от ползване на мрежата да са от български превозвачи, а останалите - от чуждестранни.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още