Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отпадна изискването за съгласие на 50% от съседите при онлайн отдаване на жилища под наем

Политика

Отпадна изискването за съгласие на 50% от съседите при онлайн отдаване на жилища под наем

Отпадна изискването за съгласие на 50% от съседите при онлайн отдаване на жилища под наем - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание прие промените в Закона за туризма на второ четене

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за туризма, с което в рамките на 6-месечен срок трябва да се изработи наредбата за националните курорти, уточни пред медиите министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите ѝ тази наредба ще даде основните права и задължения на всички субекти, които ще работят на територията на курортите, като нормативният документ ще обхваща абсолютно всичко от инфраструктура до реклама в националните курорти.

„Вече с приетия законопроект имаме нова особена глава, свързана със статута на националните курорти, което смятам, че е изключително важно, тъй като те са лицето на българския туризъм“, обърна се към народните представители в кулоарите на парламента министърът на туризма.

Николина Ангелкова очерта и другите основни моменти в закона, в които законодателят наложи промени.

„Те са свързани със създаването на Национален регистър на туристическите забележителности, което ще ни даде възможност да популяризираме все повече туристическите атракции и забележителности, които са включени в него, както и възможности на тези обекти съгласно изискванията на правилата за финансиране по линия на европейските инструменти и съответно да могат да кандидатстват за такава финансова подкрепа, ако отговарят на общите изисквания“, уточни още министър Ангелкова.

Тя се похвали, че с гласуваните промени е намерен и консенсус по отношение на ски училищата.

„Тази професия вече е регламентирана в Закона за туризма и успя да бъде регламентирана в детайли. Прие се определението за ски учител, ски училища, за да имаме регламентация в тази област и всички те трябва да бъдат вписани в Националния туристически регистър“, обясни още Ангелкова.

С новите текстове отпадна допълнителното изискване към собствениците на имоти, които се отдават краткосрочно под наем през платформи като Airbnb и Booking, с което при регистрация на жилищата в общината следваше да се представи и писмено съгласие на поне 50% от собствениците на имоти в съответната сграда.

Предложението бе оттеглено от народния представител от ГЕРБ Димитър Бойчев. Очакваше се правилото да реши един хипотетичен проблем - какво се случва, ако има някакъв казус с гости в апартамента, както и да осигури 100% събираемост на данъците при краткосрочно отдаване на имотите под наем.

Министър Николина Ангелкова изпреварващо предупреди депутатите в икономическа комисия, че е налице становище на съда на ЕС от края на миналата година, че компанията Airbnb не е агент за недвижими имоти и не ѝ е необходим лиценз за такава дейност. След окончателното гласуване на промените министърът на туризма благодари на народните представители за подкрепата и подчерта, че и занапред ще работи в диалог с тях, за да бъдат защитени интересите  и на туристическия отрасъл, и на фиска.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати