Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отзвук от НС! Партии припознаха плана на Каракачанов за промяна в политиката към ромите

Политика

Отзвук от НС! Партии припознаха плана на Каракачанов за промяна в политиката към ромите

Отзвук от НС! Партии припознаха плана на Каракачанов за промяна в политиката към ромите - Tribune.bg
Снимка:

Вежди Рашидов: Няма да има етническо напрежение в България

Мерките в концепцията за промяна в политиката за интеграция на /ромския етнос на вицепремиера Красимир Каракачанов бяха припознати от депутати от различи парламентарно представени партии. Само ДПС определи предвиденото като трудова повинност, спиране на всички социални помощи, ако децата не ходят на градина и училище, подкрепа за прекратяване на нежелана бременност и прочие в плана на вицепремиера за противоконституционно.

Председателят на комисията по култура в парламента и бивш министър Вежди Рашидов бе категоричен, че в страната няма да има етнически напрежение. Той се позова на личния си опит.

„Аз бях войник, построих Правец – от село стана град. Не е лошо. Панелният социализъм го построиха точно трудовите войски. Разбира се, че това е една добра школа за строителни кадри. Строителни войски са подготвяли строителни техници, кофражисти, арматуристи, мазачи, все е професия, необходима за живота на хората“, припомни Вежди Рашидов. Спирането на социалните помощи той коментира въз основа на опита си да емигрира във Франция.

„Случайно разбрах, че френската държава осем месеца дава възможност за социални помощи. До тогава трябва да си търсиш работа, а на осмия месец, ако декларираш, че не си си намерил, спират да ти дават. Така че някакви правила трябва да се създадат. Всичко, което отива за фалшивите социални осигуровки, се взима от тези, които работят“, изтъкна депутатът.

Двама представители на НФСБ, лидерът Валери Симеонов и заместникът му Валентин Касабов пък припознаха в плана на Каракачанов програмата на собствената си партия от преди 10 години.

„Това е наша програма, преписана едно към едно. Ние я вкарахме в програмата на Обединени патриоти и те я предлагат като програма на ВМРО. Ще я подкрепим“, подчерта Валентин Касабов.

Валери Симеонов също потвърди това, но направи и забележка.

„Основните пунктове са тези – образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца. Това са основните позиции, но не мога да говоря детайлно, защото не съм запознат. Това си е тяхна инициатива. Едно нещо не ми харесва, че прекалено е насочена към циганския етнос, което не е вярно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително и някои представители на нашия. По тази причина сме озаглавили главата – отношение към етносите. Само тази забележка“, заяви лидерът на НФСБ.

Заместник-председателят на парламента и представител на партия „Атака“, Явор Нотев призна, че написаното в плана на войводите не е чуждо на партията му, но поиска време да се запознае с мерките.

Народният представител от БСП Таско Ерменков пък видя в концепцията „кавалерийска атака за събиране на точки“ от страна на ВМРО. Той изрази позиция, че законите в страната трябва да се спазват, а предложението на ВМРО са си „фойерверки“ с оглед предстоящите избори.

Категорично срещу концепцията на вицепремиера Каракачанов се обявиха само от ДПС. Джейхан Ибрямов я определи като противоконституционна.

„Ако г-н Каракачанов се беше запознал обстойно с Конституцията на Р България щеше да разбере, че това е противоконституционно. Всички ние се раждаме с равни права и имаме свободно движение. Тук става дума за един вид крепостничество. Ако някой не иска да се занимава със земята, която ще му се предостави, да я обработва-това е вид принуда. Когато говорим да ограничим български граждани да имат повече от три деца, това не е ли форма на принуда и преднамерена намеса на държавата“, смята депутатът от ДПС. Според него причината за предлаганата концепция са наближаващите избори и фактът, че „някои политически партии трябва да си търсят позагубените рейтинги, за да изкарат поне един евродепутат“.

 

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети