Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Овчаров: Радев да поеме отговорност за решение на енергийната криза

Политика

Овчаров: Радев да поеме отговорност за решение на енергийната криза

Овчаров: Радев да поеме отговорност за решение на енергийната криза - Tribune.bg
Снимка:

България не може да бъде остров на стабилност в това бурно море. Никъде няма мерки, които да са решили проблемите свързани с енергийната криза. Към момента не виждам действия, които да водят до излизане от тази криза.

Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров, предаде БГНЕС.

Овчаров препоръча да се спасят бизнесите и потребителите, които страдат от високите цени на газа.

„На първо място трябва да се спасят онези бизнеси и потребители, които са пряко засегнати от високите цени. Това са преди всичко тези, които потребяват природен газ за отопление и бизнес. Става дума за около 80 хиляди. Не виждам директни мерки за това“, посочи той.

Румен Овчаров се обяви срещу еднодневните мерки в енергетиката.

„Второто, което трябва да се направи е да се помисли какво се случва с производството в България. Трябва да се откажем от политиката от днес за утре. Енергетиката е дългосрочен стратегически отрасъл. У нас и в Европа през последните 15 години се опитваме да решаваме дългосрочни проблеми с еднодневни мерки. Така няма да стане и то се видя. Не може Германия да има 60 хиляди мегавата вятър и от тях в един ден да работи само 1 мегават и то само четири часа“, каза бившият енергиен министър и добави:

Той подчерта, че България се нуждае от стабилни източници на енергия – ядрени мощности, защото само така ще имаме по-ниски цени за вътрешния пазар и едновременно с това ще можем да изнасяме.

„Дългосрочните решения не могат да бъдат функция на еднодневните правителства. Президентът е институцията, която има мандат и е избран от целия народ. Нека да поеме отговорността си и да събере експертите и да стигнем до някакви конкретни действия, да видим кое е рационалното и да решаваме въпроса“, призова Овчаров.

Той е категоричен, че без ядрена енергетика България няма бъдеще.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети