Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пак без Трифонов – ИТН казаха на партиите, че или ще ги подкрепят, или пак ще ходим на избори

Политика

Пак без Трифонов – ИТН казаха на партиите, че или ще ги подкрепят, или пак ще ходим на избори

Пак без Трифонов – ИТН казаха на партиите, че или ще ги подкрепят, или пак ще ходим на избори - Tribune.bg
Снимка:

Филип Станев, Тошко Йорданов и Николай Василев застанаха пред журналистите вместо Слави Трифонов. В БТА „Има такъв народ“ се очакваше да кажат какво възнамеряват да правят с мандата. Вместо това ни беше представена мечтата на Василев какво е можел да постигне като премиер.

„Г-н Трифонов е на работа в момента. Той работи в ТВ 7/8“, обясни дясната му ръка и негов говорител Йорданов.

„При нас отговорността си я носи Слави Трифонов, а тяхната подмяна и размяна се прави от Народното събрание. Кабинетът ще бъде представен, когато му дойде времето. Когато ни извика Радев е логично да има разговор и с останалите партии, ние отново ще представим наш проект за кабинет. Ще предложим кабинет, ако не бъде приет, ще ходим на нови избори. Отговорността за това е на ДБ и „Изправи се“, заяви той.

„Тая пресконференция сте наясно защо се случва, изля се помия от всякакви посоки. Особено от една партия, която по мое мнение трябва да има за враг ГЕРБ, но това е тяхно решение“, каза Тошко Йорданов, който и днес замества шефа си Трифонов. Той на няколко пъти се скара на медиите, че са си позволили да пишат за Николай Василев, а сега не го питат за тези теми.

„Би трябвало да ме познавате като най-големият бюджетен ястреб на републиката“, обяви сам за себе си Василев, който заговори за крайно консервативна финансова политика и намаляване на дефицити, но освен това и по-ниски данъци, рязко увеличение на пенсии и лекарски заплати.

„Не зная дали това ще ми бъде най-лесната пресконференция, но със сигурност най-усмихнатата. Искам да благодаря на ИТН и на Слави Трифонов за номинацията. Най-разочарован съм, че получих атаки от десния сектор и считам това за приятелски огън, винаги съм се определял като десен реформатор“, коментира Василев.

По думите му финансовата стабилност в момента е нарушена като съотношение между разходи и БВП. Като по-добър пример отсега той посочи дори кабинетите „Станишев“ и… „Виденов“.

„Близо 7 млрд., които се изхарчиха преди пандемията и 8 млрд. насред пандемията… Можеха да се спестят 7 млрд. и можехме да построим магистрали, детски градини, да купим милион таблети за децата. През този декември администрацията можеше да излезе в „общественопоръчков отпуск“ и да спести тези милиарди на хората. Нямаше никаква нужда да залагаме 5 млрд. дефицит. За мен двете министерства на икономиката и финансите трябва да имат приоритети като финансовия сектор и развитие на капиталовите пазари“, каза той.

След това разкритикува „приятелски“ служебния кабинет на Румен Радев.

„Основната позиция която имахме беше за Асен Василев за еврофондовете, смятам, че те са положителни герои и можехме да работим отлично. Вие ме познавате като един от най-големите поддръжници на България в еврозоната, но не мога да кажа това за част от министрите, кога щяхме да разберем, че данък печалба е 15 процента увеличен? От чуждестранните медии! Не може служебно правителство да променя данъците. Привърженик съм на балансираните бюджети и тази година с нищо не е особена“, смята той въпреки пандемията и турбуленциите в целия свят.

Иначе ИТН отрязаха амбициите на ДБ и коалицията на Мая Манолова.

„Няма да влизаме в разговори за постове, защото заради интересите на различни партии се докарахме до тук. Искаме да носим отговорност и ще предложим наш кабинет, няма да водим разговори за постове“, заявиха от партията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати