Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пълна неяснота с Плана за възстановяване: Според Петков сме внесли нов, в Брюксел май не знаят

Политика

Пълна неяснота с Плана за възстановяване: Според Петков сме внесли нов, в Брюксел май не знаят

Пълна неяснота с Плана за възстановяване: Според Петков сме внесли нов, в Брюксел май не знаят - Tribune.bg
Снимка:

Асен Василев твърди, че се чака мнение на ЕК през март, последно срокът беше феевруари

От пресслужбата на Европейската комисия са коментирали пред „Медиапул“, че  при тях Планът за възстановяване и устойчивост на България е получен на 15 октомври 2021 г. На тази дата, след месеци бавене, беше входиран вариантът на бившия вицепремиер Атанас Пеканов.

„Анализът на Комисията на този план е в ход. Първоначално Комисията постигна споразумение с българските власти за едномесечно удължаване на срока за оценка, последвано от допълнително едномесечно удължаване. Такова удължаване е предвидено в член 19, параграф 1, от Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост. То ще даде повече време за изясняване на всички оставащи въпроси, за обмен на допълнителна информация и осигуряване на пълно съответствие на плана с правните изисквания. Ще представим окончателната си оценка след приключването на този процес“, заявили от Европейската комисия пред медиата.

България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на Плана, но все още няма конкретни отговори по него, твърдеше днес  премиерът Кирил Петков. Думите му обаче се оказват в противовес с казаното от Брюксел.

Кой лъже, недоумяваше и бившият вицпремиер по еврофондовете Томислав Дончев. „Самото допускане, че някой си е позволил да изпрати Плана в ЕК без публично обсъждане и съгласуване с никого в България, е безобразие. Ако пък Планът не е изпратен в ЕК, то значи премиерът Петков е излъгал от парламентарната трибуна“, заяви Дончев.

Срокът за произнасяне на Брюксел след удължаванията е 15 февруари 2022 г. В същото време обаче в последните дни финансовият министър Асен Василев твърди, че очаква решение на ЕК по плана през март.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати