Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пълна неяснота с Плана за възстановяване: Според Петков сме внесли нов, в Брюксел май не знаят

Политика

Пълна неяснота с Плана за възстановяване: Според Петков сме внесли нов, в Брюксел май не знаят

Пълна неяснота с Плана за възстановяване: Според Петков сме внесли нов, в Брюксел май не знаят - Tribune.bg
Снимка:

Асен Василев твърди, че се чака мнение на ЕК през март, последно срокът беше феевруари

От пресслужбата на Европейската комисия са коментирали пред „Медиапул“, че  при тях Планът за възстановяване и устойчивост на България е получен на 15 октомври 2021 г. На тази дата, след месеци бавене, беше входиран вариантът на бившия вицепремиер Атанас Пеканов.

„Анализът на Комисията на този план е в ход. Първоначално Комисията постигна споразумение с българските власти за едномесечно удължаване на срока за оценка, последвано от допълнително едномесечно удължаване. Такова удължаване е предвидено в член 19, параграф 1, от Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост. То ще даде повече време за изясняване на всички оставащи въпроси, за обмен на допълнителна информация и осигуряване на пълно съответствие на плана с правните изисквания. Ще представим окончателната си оценка след приключването на този процес“, заявили от Европейската комисия пред медиата.

България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на Плана, но все още няма конкретни отговори по него, твърдеше днес  премиерът Кирил Петков. Думите му обаче се оказват в противовес с казаното от Брюксел.

Кой лъже, недоумяваше и бившият вицпремиер по еврофондовете Томислав Дончев. „Самото допускане, че някой си е позволил да изпрати Плана в ЕК без публично обсъждане и съгласуване с никого в България, е безобразие. Ако пък Планът не е изпратен в ЕК, то значи премиерът Петков е излъгал от парламентарната трибуна“, заяви Дончев.

Срокът за произнасяне на Брюксел след удължаванията е 15 февруари 2022 г. В същото време обаче в последните дни финансовият министър Асен Василев твърди, че очаква решение на ЕК по плана през март.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати