Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пълно безсилие: Четворната коалиция не може да се разбере за бюджета (НА ЖИВО)

Политика

Пълно безсилие: Четворната коалиция не може да се разбере за бюджета (НА ЖИВО)

Пълно безсилие: Четворната коалиция не може да се разбере за бюджета (НА ЖИВО) - Tribune.bg
Снимка:

Предложение на народния представител от БСП проф. Румен Гечев не мина в зала и взриви крехкия мир в коалицията

Работата в Народното събрание по приемането на бюджета зацикли отново, след като управляващото мнозинство не можа да постигне единодушие за пореден път. Предложение на народния представител от БСП проф. Румен Гечев не мина в зала и взриви крехкия мир в коалицията. Това доведе до игри с кворума и почивка след почивка.

„Предлагаме да замразим възнагражденията на народните представители и да пренасочим средствата за политики към хората с увреждания. Предложението е подписано от четирите партии в управляващата коалиция и касае помощта, която може да окаже парламентът към най-уязвимата част на българското общество – хората в неравностойно положение.“ Това заяви проф. Румен Гечев по време на обсъждането на държавния бюджет за 2022 година.

Предложението беше направено във връзка с идеята за замразяване на заплатите на народните представители към нивата за месец декември 2021 година, което трябва да бъде отразено в бюджета на държавата.

151 депутати бе кворумът след първата почивка. Проверката беше направена чрез компютъризираната система за гласуване на парламента. 62 са регистрираните депутати от „Продължаваме промяната“, от ГЕРБ - СДС - 1, ДПС - 22, БСП - 22, „Има такъв народ“- 23, „Демократична България“ - 11, „Възраждане“ - 10. Проверката на кворума се наложи, тъй като преди почивката депутатите започнаха да гласуват предложения по бюджета на съдебната власт на второ четене и в зала нямаше достатъчен брой народни представители.

Анна Александрова от ГЕРБ -СДС направи забележка, че е нарушен Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание.

„Ние наистина ще сезираме Конституционния съд, за да се реши този проблем веднъж завинаги и вашият тълкувателен елемент. По вашата логика ние трябва да гласуваме пет пъти, ако няма кворум по съответното гласуване“, заяви депутатът от ГЕРБ- СДС.

След установяването на кворума депутатите подложиха на гласуване същото предложение от бюджета на съдебната власт и участвалите в гласуването бяха 117 народни представители, които са недостатъчни за кворума от 121.

„Аз отменям това гласуване и 30 минути почивка“, каза Никола Минчев.

Проф. Костандин Ангелов отбеляза, че се случва нещо безпрецедентно в Народното събрание, като депутатите постоянно излизат в почивка и не се знае какво се случва. „Кажете ясно предложението дали е прието или не“, призова проф. Ангелов.

Никола Минчев обяви: „Продължаваме нататък и това е достатъчно“.

Свиленски заяви, че едва вчера всички са били съгласни да се помогнат хората в неравностойно положение, а днес не е ясно, защо залата не само не иска да гласува, но и не иска да участва. 

По време на обсъждане на бюджета за съдебната власт, лидерът на ДБ Христо Иванов преплете темата с тази за войната в Украйна. 

„Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на кремълския режим, който се опитва да ревизира международния ред, ще влиза в България, както и досега е правил", обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети