Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Панчугов: Гласуване по пощата би било абсурдно, огромно съмнение имам и към машинното гласуване

Политика

Панчугов: Гласуване по пощата би било абсурдно, огромно съмнение имам и към машинното гласуване

Панчугов: Гласуване по пощата би било абсурдно, огромно съмнение имам и към машинното гласуване - Tribune.bg
Снимка:

При извънредна обстановка гражданите трябва да вярват в прозрачността на вота, смята политологът

Гласуването по пощата у нас ще е абсурдно – нито има доверие в пощите, нито някога това е правено и няма време да се организира, коментира пред БНР политологът Христо Панчугов.

„Огромни съмнения имам и към машинното гласуване, въпреки че за него се говори много по-отдавна. То ще бъде въведено – ще може да се серитифицират машините, но не виждам време да се убедят гражданите, че и този процес на гласуване е реален и прозрачен и надежден, хората не са свикнали с такъв тип гласуване“, категоричен е политологът. Според него сертифицирането на машините също трябва да е публично.

„За да има доверие в честността на вота в ситуация на извънредна обстановка, няма нищо по-важно от това българските граждани да запазят доверието си, че резултатите ще отразяват техния вот“, изтъква Панчугов.

По думите му за карантинирани и болни най-разумното и логично е въвеждането на мобилната урна, защото е най-близко до това, с което са свикнали българските граждани.

"Това налага и най-малък риск за всички участници в него", уточни политологът. Той посочи, че отговорността за провеждането на предстоящите парламентарни избори и подготовката на държавната администрация в условията на пандемия трябва да легне на плещите на ЦИК.

„За съжаление политическите партии не успяха да надскочат тясно партийните си интереси, същото важи и за президента, и правителството, които за пореден път влязоха в схватка кой ще извади дивиденти“, смята Панчугов. За него най-важните консултации са били тези на президента със Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването.

„Но тази среща на мен не ми даде отговор как ще се гарантира на гражданите безопасно провеждане на изборите“, констатира политологът. Той апелира здравните власти да опишат как би изглеждало провеждането на изборите при различна епидемиологична обстановка, за да има поне два или три плана при различна ситуация с пандемията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

кесо Разбира се Христо Панчугов е прав, но тази позиция той като политолог бе длъжен да заяви тази позиция още преди половин година когато проф Михаил Константинов, проф. Красимир Калинов, доц. Димитър Димитров многократно са предупреждавали за безсмислието на машинното гласуване отхвърело онтдавна и прилагано единствено в Белгия. Това е неоправдано пилеене на така необходимите пари в тази ситуация и експерти като Панчугов трябваше да застанат твърдо срещу изнудванията на червената сган и нейните политически проксита. Сега вече е задействана процедурата за закупуване на машините и закъснелите "предупреждения" са празни приказки. А колкото до гласуването по пощата изборите за президент в една високотехнологична Америка по този начин видяхме до какви скандали доведоха. Подвижните урни за които споменава Панчугов са един много по-добър вариант.
11.01.2021 11:51 / Отговор
БГ Ами то е ясно, че на Фигурантът, и цялото помиярско войнство което събра около себе си ,идеята не е за честни и прозрачни избори, а как да саботират изборния процес! Затова ни набутват я дистанционно, я машинно, я по пощите! Идеята да се прокарат всякакви "пробойни", че след това да ревнат... ГЕРБ са "фалшификатори"! От сега е ясно, че ще загубят изборите, но трябва по някакъв начин да се оправдаят пред "господарите "си! Всичките са затънали в зависимости!
11.01.2021 11:52 / Отговор
Нина Още отсега отговорните лица да търсят купувачи на машините за гласуване.
11.01.2021 12:35 / Отговор
Умникът ми ,той Панчугов,защо ми прилича на зле работещ ветропоказател?Къде беше преди година,преди две?Ако вятър духа от долу ще паднеш!
11.01.2021 13:06 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети