Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Панчугов: Тактически въпрос е кога ще се появи президентската партия

Политика

Панчугов: Тактически въпрос е кога ще се появи президентската партия

Панчугов: Тактически въпрос е кога ще се появи президентската партия - Tribune.bg
Снимка:

„Докато Румен Радев беше от правилната страна на историята, всички го подкрепяха. Сега, когато се превръща в една не толкова общоприета фигура, е удобно за всички да бъдат негови врагове“, коментира пред БНР политологът и университетски преподавател Христо Панчугов.

Според политолога сблъсъкът Пеевски - Радев ще продължи докато се появи партия на Румен Радев или докато обществото привикне с Пеевски като председател на ДПС.

По думите на Христо Панчугов е очевидно, че се подготвя политически проект, свързан с президента:

„Тактически въпрос е кога ще се появи. Големият въпрос е, че това е поредната партия, която се опитва да се структурира около откровено вредни за публичния дебат в България, но и за нагласите на българското общество настроения, които биват засилвани от самия президент“, каза той.

Той очерта профил на избирателите на една такава партия:

„Това е електорат с носталгия към бившия комунистически режим, хора, които са били подкрепящи БСП и са отпаднали от тази подкрепа през последните години, както и хора, които сега подкрепят „Възраждане“. ... Паразитира се върху настроенията, които не приемат принадлежността на България към един модерен, демократичен свят, в който свободата и защитата на човешкия живот са фундамент на правенето на политика. Очевидно тук става дума за нещо друго“.

Панчугов изтъкна, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се вълнува повече от предстоящата ротация и как ще изглежда балансът на следващото управляващо мнозинство:

„Отдавна е ясно, че ротацията няма да бъде просто замяна на един министър-председател с друг, вероятно ще има доста по-сериозна смяна в правителството. Това е свързано и с разговора за ролята на ГЕРБ в управлението, който е за пред самата партия. Това е разговор, който минава много по-лесно в сблъсък с ПП-ДБ, отколкото в сблъсък с президента. В този смисъл, да се води война на два фронта вероятно не се струва толкова удачно за Борисов. ... Разговорът за ценности винаги става заложник на тези краткосрочни противопоставяния“, смята той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети