Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парадокс: Дори КС да се произнесе срещу машинното гласуване, няма парламент, който да го спре

Политика

Парадокс: Дори КС да се произнесе срещу машинното гласуване, няма парламент, който да го спре

Парадокс: Дори КС да се произнесе срещу машинното гласуване, няма парламент, който да го спре - Tribune.bg
Снимка:

Мнозинството в парламента прие дискриминационни поправки с ясното съзнание, че след това се разпуска и ще са необратими до изборите, предупреждава бившият конституционен съдия Румен Ненков

Изцяло машинно гласуване е дискриминационно, защото има възрастни хора, които чисто психологически ще искат да гласуват с бюлетина“. Това заяви пред БТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков.

Освен това е дискриминация, че само в големите секции ще е задължително, което може да е решаващо за резултата. В селата ще се гласува на хартия. Т.е – един болен възрастен човек ще може спокойно да гласува както е свикнал, а друг ще е задължен да свикне с компютър. Дори навремето в съда постепенно преминавахме от пишещи машини на компютри, а не изведнъж“, посочи експертът.

Той коментира входираното искане към колегите му съдии от страна на ГЕРБ да се произнесат по изцяло машинния вот и заяви, че е възможно решението им да дойде едва след изборите.

Конституционният съд е поставен пред една трудна дилема. Ако досега винаги парламентарните мнозинства са променяли изборния закон, за да го направят по-удобен за себе си, то това парламентарно мнозинство надмина всички. Защото то прие промените с пълното съзнание, че предстои разпускане на Народното събрание и нови избори. А когато няма НС, ако се произнесе Конституционният съд, няма кой да поправи тези разпоредби преди изборите“, заяви Ненков.

Според негое възможно КС да се произнесе след изборите на 11 юли и това да доведе до спорове и жалби по изборните резултати. Той е категоричен още, че освен автоматичния протокол от машината, секциите трябва да броят и бележките, които са издадени с вота на избирателя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети