Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парите от универсалните пенсионни фондове в НОИ ще се прехвърлят с нови срокове

Политика

Парите от универсалните пенсионни фондове в НОИ ще се прехвърлят с нови срокове

Парите от универсалните пенсионни фондове в НОИ ще се прехвърлят с нови срокове - Tribune.bg
Снимка:

Светлана Ангелова: Произволното прехвърляне на тези средства ще компрометира системата

Парите от универсалните частните пенсионни фондове в НОИ ще се прехвърлят с нови срокове, приеха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Осигурените лица в универсалните пенсионни фондове ще могат да прехвърлят партидите си в НОИ от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г., ако за конкретния период им остава 1 година до навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП втората пенсия да може да се мести до последния момент. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов предупреди, че социалистите не си дават сметка, че това крие определени рискове.

„През периода, в който средствата са прехвърлени в НОИ няма инвестиции и доходност. Разбирам, че за вас е важно да има свобода, но е важно да има предвидимост и съответната доходност“, посочи Хасан Адемов от ДПС.

„Предложенията на БСП за прехвърляне на партидите до последния момент и без ограничение звучи много добре и популистки. Непрекъснатото и произволно прехвърляне на тези средства би довело до компрометиране на елементи от пенсионната система и нарушаване на нейната стабилност", коментира и Светлана Ангелова от ГЕРБ.

В края на миналата година депутатите вече дадоха прозорец от 1 януари до 30 юни 2021 г. към НОИ, през който изпусналите 5-годишния срок жени, родени между 1960 и 1964 г., да прехвърлят партидите си от универсалните частни фондове. Става дума за около 200 хил. жени. През тази  година право на втора пенсия ще получат 17 хил. жени.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети