Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентарен контрол, Бюджет 2022 влиза на комисии (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

Политика

Парламентарен контрол, Бюджет 2022 влиза на комисии (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

3 вицепремиери и 7 министри от кабинета Петков ще участват в петъчния парламентарен контрол.

Най-много са въпросите към вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, свързани с ВиК и инфраструктура.

Пред депуратите ще отговарят още вицепремиерът Асен Василев, вицепремиерът Корнелия Нинова, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков,  министърът на транспорта Николай Събев, министърът на електронното управление Божидар Божанов, министърът на туризма Христо Проданов и други.

В рамките на парламентарния контрол ще се проведат разисквания по питането на народния представител Христо Гаджев към министъра на отбраната Стефан Янев относно ролята на Министерство на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура.

Преди контрола ще се проведе блиц-контрол от 9.00 ч.

Бюджет 2022 г. влиза за разглеждане на комисии днес. Най-важното заседание ще бъде на водещата Комисия по бюджет и финанси. То е насрочено за 14.00 ч. в зала "Изток" на Народното събрание.

Водещата комисия ще разгледа Закона за държавния бюджет за 2022 г. и така наречените малки бюджети -на НЗОК и на ДОО за настоящата година.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев отправи въпрос към Кирил Петков за 50-те милиарда, към които България би следвало да има достъп от ЕС по Националния план за възстановяване и устойчивост и други програми.

„Планът е предаден за разглеждане, но с промени в секторните политики, особено в енергетиката“, каза Петков. Той допълни, че имало риск за газовите доставки от Русия, като според него тези зависимости не можело да се приемат от страната ни и затова трябвало да се гарантира зелена енергия. „Планът е приет и чакаме отговор“, заяви Петков

„Люк Бесон казва, че времето няма значение, само животът има значение, но тук времето е важно“, отвърна Дончев и допълни, че ако все пак нещата тръгнат парите от ЕС може да дойдат в средата на 2023 година. Дончев призова преработения план да бъде предоставен, защото никой не го е виждал.  

От ДПС попитаха пък какво предприема правителството за общините и дали ще получат помощи за високите сметки за ток. Петков отговори, че е направено оперативно заседание на Министерски съвет и решили да направят работна група, за да се изиска какви средства им трябват.

Петков заяви, че трябвало да се направят пълни проверки и цитира за пореден път „разкритието“ на Борис Бонев за уличното осветление в центъра на София. Припомняме, че за въпросната обществена поръчка се дадоха разяснения, а Бонев ще бъде подведен под съдебна отговорност от обвинената фирма.

Джейхан Ибрямов се обърна към Петков и го попита по какъв начин е стигнал до извода, че има нарушение и престъпление, за да произнася присъди от парламентарната трибуна. Ибрямов отново попита, кога правителството смята да помогне на общините, защото разпоредената проверка на АДФИ ще отнеме месец, после още един месец докато се отпуснат помощи, до тогава ще дойде лятото, а може и да има избори.

Според Петков нямало нищо заплашително в назначените от Асен Василев проверки в общините, които решиха да преминат на режим и допълни, че нито една община не е дошла с конкретни искания, но пък вратите му били отворени.

Христо Гаджев от ГЕРБ направи забележка на председателят на Народното събрание Никола Минчев да прекъсва всеки, който си позволява от парламентарната трибуна да произнася присъди, независимо дали са депутати или представители на Министерски съвет. Гаджев препоръча на Петков да се запознае с цялата информация по темата, както и публикации в медиите, които ясно показват, че казаното от Бонев не е истина.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети