Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентарната Комисия по туризъм не прие националната стратегия за развитие на физическата активност

Политика

Парламентарната Комисия по туризъм не прие националната стратегия за развитие на физическата активност

Парламентарната Комисия по туризъм не прие националната стратегия за развитие на физическата активност - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната Комисия по туризъм не прие Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2024), внесенa от Министерския съвет на 6 февруари.

Красен Кралев - ПГ на ГЕРБ-СДС, изрази изненада, че в комисията се разглежда стратегия, в която липсва частта за спортно-туристическата дейност.

„Тя е упомената три пъти, няма дума за това коя е националната организация за спортно-туристическа дейност, за състоянието на Българския туристически съюз (БТС) и на базите на организацията, допълни депутатът. Кралев обаче посочи, че като цяло екипът, подготвил стратегията, е „разработил сериозен документ".

Георги Драганов, съветник на министъра на младежта и спорта, който участва в представянето на стратегията, посочи, че този документ дава насоката, а детайлното разписване на мерките за осъществяване на спортно-туристическата дейност се посочват в национални програми.

Заместник-министърът на младежта и спорта Даниела Дашева съобщи, че БТС като национална организация за спортно-туристическа дейност е кандидатствала за финансиране по Програмата за развитие на спорта за всички и за тази година, по думите й, е финансирана с немалък размер. Заложените прояви в проекта на БТС  са 12 в рамките на държавния спортен календар, като се очаква около 5000 граждани да се включат, допълни заместник-министърът. Тя посочи, че на туристическите дружества към БТС също е дадена възможност да кандидатстват по новата програма  "Спортът като начин на живот", но допълни, че само две от общо 135 дружества са кандидатствали.

В документа е включена и Националната стратегия за превенция на употребата на допинг в спорта и той има седем стратегически цели, като целта, свързана със спортно-туристическата дейност, е цел номер едно, каза заместник-министър. Тя предвижда създаване на условия за насърчаване към физическа активност, практикуване на спорт и спортно-туристически дейности на хората от всички социални и възрастови групи от населението за подобряване на здравословното състояние, качеството на живот, социализация или личностно развитие. Спортно-туристическата дейност намира отзвук и във втората цел на стратегията, която е свързана с подобряването на физическата активност, здравословното състояние и развитието на спортния талант на деца, ученици и студенти чрез осигуряване на възможности за равен достъп до качествена спортна база, квалифицирани специалисти, спортуване и изява, каза още заместник-министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, спорт, туризъм
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети