Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли проекта за бюджет на НЗОК

Политика

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли проекта за бюджет на НЗОК

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли проекта за бюджет на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

С 4 гласа „за“, 5 „против“ и 9 „въздържали се“ законопроектът на НЗОК за 2024 г. беше отхвърлен от парламентарната здравна комисия на първо четене. Срещу проекта се изказаха от ДПС, БСП и „Възраждане“. Само депутатите от „Продължаваме промяната - Демократична България“ подкрепиха проекта. ГЕРБ -СДС гласуваха с „въздържал се“. Аргументът - чрез проекта на бюджета да се направят съществени промени във функционирането на системата, като прехвърляне на правомощия от здравния министър към управителя на Здравната каса и ограничаване на сключването на нови договори между фонда и лечебни заведения.

В проекта на бюджета на НЗОК се предвиждат общо от приходи и трансфери 8 163 353 100 лв., което е 1 136 139 500 лв. повече в сравнение с 2023 г., каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който представи проекта.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че категорично ще настояват в този бюджет да бъде записано създаването на Национален център по трансфузионна хематология в Бургас. Освен това, каза още Ангелов, не се виждат и допълнителни средства за изграждането на нова СЕСПА.

Ангелов попита и как е сметнато, че за проектирането на Протонен център е необходим 1 млн., както и с какви документи разполагат. От здравното министерство обясниха, че създадената работна група е изпратила доклад с общата сума, която е необходима за изграждането, оборудването и стартирането на проекта и това не е решение и предложение на МЗ.

„Включването на само 1 млн. означава, че държавата категорично няма политическаа воля и абдикира от този проект“, категоричен е Ангелов, като посочи, че стойността на проекта е 148 млн.

От ДПС възразиха, че въпреки рекордния рекорден ръст от 1.1 млрд. в бюджета на НЗОК за следващата година, пациентите са недоволни от системата и доплащането се запазва в рамките на 48%. Според Джевдет Чакъров средствата отново ще потънат в нереформираната здравна система без контрол и с огромно доплащане.

Със същия аргумент подкрепа отказаха и депутатите от БСП. Според Георги Гьоков за поредна година има съществено увеличение на средствата към болниците и това отново създава опасност от свръххоспитализации.

Имаме много очаквания към по-добрата превенция, профилактика и скрининг, но това няма как да се случи без добро финансиране и затова подкрепяме увеличените средства за извънболничната помощ, каза Васил Пандов от ПП-ДБ. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети