Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Протестът на „Възраждане“ предизвика парламентарни реакции

Политика

Протестът на „Възраждане“ предизвика парламентарни реакции

Протестът на Възраждане предизвика парламентарни реакции - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите oт различните парламентарни групи изразиха своите позиции във връзка с провеждащия се пред сградата на Народното събрание протест, организиран от колегите им от партия „Възраждане“ срещу въвеждане на зеления сертификат.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов увери в кулоарите на парламента, че позицията на ГЕРБ винаги е била последователна – зеленият сертификат е продукт на обединената научна общност в грижата за здравето на хората.

„ГЕРБ подкрепя зеления сертификат, тъй като той гарантира сигурността на всеки български гражданин“, категоричен бе проф. Костадинов.

За протеста, който се провежда пред Народното събрание срещу зеления сертификат, Ангелов каза, че винаги, когато има събиране на много хора на едно място рисковете се увеличават. Тогава, когато ни води разумът и тогава, когато стъпваме на науката и постиженията, винаги постигаме по-добри резултати, подчерта Ангелов.

Той каза в заключение, че всеки един български гражданин трябва да бъде чут и да се защитават демократичните принципи.

„Зеленият сертификат е едно доказателство, че хората са ваксинирани и всички, които подкрепят ваксинацията, трябва да подкрепят и зеления сертификат“, заяви от своя страна депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев.

Относно протеста той заяви:

„Продължаваме промяната“ се роди с протестите, така че ние подкрепяме правото на хората да протестират, но друг е въпросът дали сега е най-добрият момент, когато върлува „Омикрон“ – един от най-заразните щамове на ковид,  да се пътува дълги часове в автобуси и да се вика на студения площад“.

„Както смятаме всички от „Продължаваме промяната“ приоритетът е здравето на хората. Ако трябва да изтърпим някой да протестира срещу нас за това да запазим живота на хората, мисля че трябва да го направим най-отговорно“, категоричен бе депутатът от „Продължаваме промяната“.

Той обясни, че е ваксиниран и е "за" зеления сертификат. 

„Това е мярка, която стимулира хората да се ваксинират и както каза Кирил при определен брой ваксинации в България, зеленият сертификат ще отпадне. Никой не иска да затваряме бизнеси или да няма достъп до определени места. Ако един човек повече се ваксинира заради това да има зелен сертификат, струва ли си според вас“, обърна се към журналистите той.

Искрен Митев заяви още, че ПП не се страхуват от ситуация, при която хората могат да нахлуят в парламента.

„То е тяхно, Народното събрание е за хората, така че те са свободни да влязат. Мен лично не ме е страх. Какво ще ми се случи. Тук съм, за да си върша работата“, подчерта депутатът от „Продължаваме промяната“.

От ИТН не подкрепят протеста и няма да се включат в него. Станислав Балабанов обясни, че всеки български гражданин има демократичното право да протестира. „Нашата позиция за зеления сертификат е ясна, заявена от трибуната на НС, а протестът е на конкретна политическа формация, който има желание, да се включва“, каза той. По думите му - няма повод за нахлуване в парламента. Всеки един протест трябва да протича мирно, каза още Балабанов.

Андрей Чорбанов, който е против зеления сертификат, посочи, че "разговорът за протеста е политически". А относно зеления сертификат – „Това, което се случва в момента и по света, потвърждава позицията ми - Франция вчера има 350 000 позитивни“, каза той. ИТН не може да се включи в протеста, тъй като имаме участие в управлението, ние сме лоялен член на коалицията, имаме позиция, но не означава, че трябва да свалим правителството и да компрометираме управлението. Ние имаме министри в кабинета - и протестирайки срещу себе си, не би било логично, заключи проф. Чорбанов.

Георги Свиленски от БСП бе категоричен: Един такъв протест по тема здравето на българските граждани е вреден и за здравето и за мерките - носене на маски, ваксинация, дистанция. "Не съм сигурен, че протестът работи в интерес на кампанията, която се води кое ще ги предпази от болестта", посочи той.

„Като човек, който загуби няколко човека от най-близките си в тази пандемия и като отговорен гражданин искам да кажа на хората, че е много важно да се пазим и да не позволяваме този ужасен вирус да отнема хората около нас, защото тези, които си отиват, те се успокояват може би, но останалите, близките им трябва да живеем в един ад след тяхната загуба. В тази връзка за мен е много важно да се взимат мерки, които наистина да органичават разпространението на тази зараза и да минимизират риска, особено леталния изход от заразата. Зеленият сертификат не е медицинско средство, но е инструмент, с който наистина да се ограничава разпространението и да се намалява този риск“, заяви Стоян Михалев от „демократична България“.

На въпрос възможно ли е да се стигне до затваряне на държавата заради повишената заболеваемост, той посочи:

„Разбира се, че трябва да се обърнем към хората, които следят медицинските и статистическите данни и математически могат да определят при кои числа е необходимо да се случи такова ограничение на придвижването, ако се наложи. Към момента това не е видно ситуацията да е такава“.

„Човешкият живот е преди всичко и трябва да го пазим. Това е основна ценност. Аз още се изненадвам, че в България не се разбира, че човешкият живот е най-главната ценност и трябва да го ценим и пазим“, категоричен бе Михалев.

Той коментира и  протеста на „Възраждане“ пред парламента.

„Разбра се, че голяма част от депутатите на „Възраждане“ са ваксинирани. Не само себе си са ваксинирали, а и своите семейства и близки, тоест те са взели правилните мерки. Това, което обаче е абсолютно неприемливо, е когато те защитават себе си, да излизат публично и да казват, че това не помага, че ваксината не работи, не е истинска ваксина, а е нещо друго, което не върши работа и не спасява човешки животи. Вероятно има хора, които са им повярвали, те не са се ваксинирали и са лишили от защита себе си или близките си. Това е абсолютно неприемливо и няма как такова нещо да бъде подкрепено“, изрази възмущението си депутатът от ДБ.

„Да, протести може да има всякакви. Ние сме демократична държава, аз лично съм участвал на много протести през последните 30 години. Да, гражданите трябва да се борят за правата си. Но в случая става въпрос за нещо много различно. Трябва да опазим човешкия живот“, категоричен бе Михалев.

По думите му това е политически протест.

По отношение отлагането на въвеждането на зеления сертификат като пропуск за сградите на парламента, той заяви:

„Знаете, че това не е лесно да се случи така еднократно. Още повече, че се търсеха различни варианти как да бъде въведен. Аз лично още преди финала на резултата на изборите бях казал, че зеленият сертификат трябва да важи и в парламента. Това е мярка, която трябва да важи и за депутатите, защото ние не сме нещо по-различно, ние сме граждани като всички други. Правилата трябва да важат и за нас. Още повече вие виждате всеки ден 240 човека се събират в едно помещение. Знаем от медицинските факти, че конкретно този вариант на вируса се разпространява страшно бързо, много малко време е необходимо, за да се разпространи в цялата зала. Аз лично съм с бустарна доза, чувствам се защитен и въпреки това смятам, че трябват да се спазват мерките, независимо, че съм тройно защитен“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети