Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът даде 14 дни срок за предложения за новия състав на КЕВР

Политика

Парламентът даде 14 дни срок за предложения за новия състав на КЕВР

Парламентът даде 14 дни срок за предложения за новия състав на КЕВР - Tribune.bg
Снимка:

Ако до 2 юли промените в Закона за енергетика влязат в сила, за кандидатите ще е нужен 5-годишен стаж в енергетиката

Народното събрание прие със 118 гласа „за“ и един „въздържал се“ срокът за предложения за попълване на новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да е 14 дни, което означава, че ще приключи до 2 юли. Този срок е регламентиран в процедурните правила за избор на състав на енергийния регулатор, който депутатите приеха.

Очаква се до края на тази парламентарна сесия депутатите да изберат председател на КЕВР, двама членове със стаж в областта на енергетиката, един член със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията, и един член с икономическо образование.

Предложения за състав на комисията се правят от народни представители или от парламентарни групи. Предложенията се внасят в писмена форма до Комисията по енергетика чрез председателя на Народното събрание.

Ако до 2 юли тази година промените в закона за енергетика бъдат публикувани в държавен вестник и влязат в сила, то за кандидатите за комисари ще е нужен 5 годишен стаж в енергетиката.

Социалистът Таско Ерменков апелира да не се допуска двояко тълкуване на правилата и да не се объркват кандидатите за необходимия стаж – 5 или 7 години в енергетиката, който ще им е необходим, за да продължат участието си в процедурата за избор.

„Подаването на документи не е точно 14 дена. По стария или по новия закон ще избираме. Нека уточним, че срокът за приемане на документи е 5 дена след публикуването на Закона за енергетиката. Да премислим за срока за тези документи“, настоя червеният депутат.

В отговор Валентин Николов от ГЕРБ заяви, че ако президентът върне закона, ще избираме по старите правила.

„Важно е да има повече кандидати, повече прозрачност. Не виждам пречка. Каквото се получи. Мисля, че не е толкова голям проблемът“, посочи Николов.

Рамадан Аталай от ДПС се съгласи с него, защото по думите му с тези критерии няколко пъти са избрани комисари в КЕВР.

„Ще си вървим по законовите правила. Всяка институция да си следи законовите правила“, изтъкна Рамадан Аталай.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, КЕВР, правила

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети