Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът даде нов тласък на либерализацията на газовия пазар

Политика

Парламентът даде нов тласък на либерализацията на газовия пазар

Парламентът даде нов тласък на либерализацията на газовия пазар - Tribune.bg
Снимка:

След първо четене: Ще има отделна борса за търговия с газ

Моника Гаджанова

Либерализацията на газовия пазар посредством създаване на отделна борса за търговия с газ е  основната идея в приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката. Те минаха в парламента със 107 гласа „за“, един „против“ и 61 въздържали се.

Текстовете регламентират организирането на борсов пазар за газ, както и отварянето му към Европа. Има и изключения - на борсата няма да има газ по договорите, които "Булгаргаз" е сключил, преди законът да е влязъл в сила. Това изискване не засяга и компании, които са си изградили газопроводи и могат да сключват договори за доставки по тях.

Предвижда се предлагането на борсата през 2020 година да започне от 910 млн. куб. метра, за да стигне до 2,150 млрд. куб. метра през 2024 година. Търсенето в първата година се очаква да е 694 млн. куб. метра, като ще стигне до 2,485 млрд. куб. метра през 2024 година. На борсата газ ще може да се продава за България, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия. Има идея и продаваните количества да отиват до Централна Европа - или през Сърбия, Унгария и Австрия или през Румъния до Украйна по сегашния трансбалкански газопровод.

„В предложения законопроект ясно е разписано как законодателят вижда плавното преминаване към либерализацията на пазара на природен газ“, отбеляза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея новосъздадена работна група, включваща широк кръг експерти, ще анализира внимателно всеки един детайл на новите текстове преди второ четене, за да се предвидят всички евентуални рискове за сигурност на доставките към клиентите на синьо гориво.

„Трябва да бъдат спокойни и потребителите на природен газ, трябва да бъдат спокойни и дружествата. Никой няма да направи нещо, което да противоречи на техните интереси. Всичко това се прави с цел по-голяма конкуренция и по-добри цени за потребителите“, подчерта енергийният министър.

Теменужка Петкова отговори на критиките на социалиста Драгомир Стойнев, който заяви от парламентарната трибуна, че разполага с информация за манипулации на борсата за електрическа енергия, а подобни практики могат да се установят и при борсовата търговия с природен газ. „Няма продаден и един мегават електроенергия, който да бъде извън борсата“, уточни министър Петкова.

По думите на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов промените в законодателството подпомагат работата на бъдещия газов хъб „Балкан“, защото капацитетът му ще бъде функция на инфраструктурните възможности на газопреносната ни мрежа и на потенциала, който може да разгърне борсовата търговия. „Това, което сме си поставили като амбициозна задача, е в рамките на тази година газовата борса да започне реално своето функциониране“, коментира Владимир Малинов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати