Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Официално: Радев ще си назначи нов ЦИК, парламентът прие поправките на ИТН

Политика

Официално: Радев ще си назначи нов ЦИК, парламентът прие поправките на ИТН

Официално: Радев ще си назначи нов ЦИК, парламентът прие поправките на ИТН - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът намали на 15 броя на членовете на Централната избирателна комисия /ЦИК/, след като народните представители приеха текстове от Изборния кодекс на второ четене. Новите текстове предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава.

Досега действащата ЦИК има 20 членове, като председателят, заместник-председателите и секретарят ѝ се избираха с консенсус от Народното събрание.

В началото на дебата Даниел Митов от ГЕРБ-СДС отбеляза, че е неразумно толкова бързо да се правят радикални промени в начина, по който се съставя ЦИК. По думите му президентът е излязъл от конституционните си правомощия. Затова Митов попита народните представители дали са убедени, че президентът Радев ще бъде безпристрастен и независим в тази си роля.

„Темата за ЦИК може би наистина трябва да се изговори днес. В момента ЦИК е в една много странна конфигурация и явно г-н Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае как се назначава тя", коментира Ива Митева от „Има такъв народ“. В дебата се включи и Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, която констатира, че с промените в състава и начина на сформиране на ЦИК се търси увеличаване на правомощията на президента, който след 6 месеца ще е кандидат за президент.

„Всъщност, както не подлежи на никакъв контрол, той може да си прави каквото иска с тази ЦИК“, изтъкна Караянчева и поиска вносителката на промените Ива Митева да разясни как ще се определят членовете в ЦИК на всяка парламентарно представена партия. След викове „Винету“ Ива Митева излезе на трибуната и обвини колегите си от ГЕРБ, че не четат законопроектите. Митева призна, че при новия начин на формиране на състава на ЦИК може да се стигне до ощетяване на някоя от партиите с представител в изборната комисия, ако има две места и три партии, чиито представители са в правото си да го заемат.  Така Митова потвърди основателния въпрос на Цвета Караянчева, която се възползва от мястото си, за да репликира, че все пак и от ГЕРБ четат текстовете на законите. В отговор Митова предложи на Караянчева ГЕРБ да внесе предложение за жребий или друг способ, с който да се отсяват кандидатите за ЦИК на отделните партии в този случай, когато местата са по-малко от партиите с право на представител.

Относно критиките на ГЕРБ към президента Румен Радев в дискусията се включи и юриста Крум Зарков от БСП.

„Не търсете нещо, за да атакувате президента Радев", призова колегата си Даниел Митов социалистът. Зарков посочи, че с обсъждания текст не се увеличават особено правомощията на президента, тъй като и досега той назначава повечето от членовете на ЦИК.

В допълнение Георги Свиленски от БСП аргументира позицията на левицата за промяна в състава на ЦИК с това, че този орган през 2019 г. не е видял нарушение в обстоятелството, че премиерът Бойко Борисов е бил шеф на предизборен щаб и министър-председател.

Тома Биков пък го контрира с това, че от ГЕРБ също има интерес от гласуваната промяна в състава на ЦИК, защото след 6 месеца ще имат президент.

„За" промените гласуваха 155 народни представители, „против" бяха 72, а двама се „въздържаха“, с което измененията бяха приети окончателно.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети