Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът направи първа стъпка към прехвърляне на болница „Лозенец“ към СУ „Св. Климент Охридски“

Политика

Парламентът направи първа стъпка към прехвърляне на болница „Лозенец“ към СУ „Св. Климент Охридски“

Парламентът направи първа стъпка към прехвърляне на болница Лозенец към СУ Св. Климент Охридски - Tribune.bg
Снимка:

Бившата правителствена болница ще се трансформира в търговско дружество

Депутатите приеха на първо четене да отпадане параграф 5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за лечебните заведение, с което на практика се освобождава Министерски съвет/МС/ от управлението на болница „Лозенец“.

Според председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова болницата има натрупани задължения, поради което е особено важно управлението ѝ да бъде компетентно.

„Колеги, да не се опитваме да запазваме ние депутатите своите привилегии, като наложим тя да остане като други ведомствени болници към МС“, призова д-р Дариткова. Според нея лечебното заведение следва да премине към СУ и парламентът трябва да приеме предлагания законопроект.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви в зала, че подкрепя решението да няма ведомствена правителствена болница.

„Инвестирани са милиони и това трябва да бъде ползвано от целия български народ. Проведох разговори с академичното ръководство на СУ, с работещите, със студенти и преподаватели, с организации на пациентите и останах с убеждението, че наистина болницата трябва да стане университетска и да премине към СУ, за да лекува граждани от цялата страна“, подчерта министърът.
Ананиев обяви още, кабинетът ще предложи текстове как болница „Лозенец“ ще се превърне в търговско дружество и след това ще премине към СУ.

Депутати от БСП обявиха, че ще се въздържат при гласуването на първо четене, защото МС не е внесъл тези свои предложения все още. Според народните представители от Левицата имало опасност, след като се гласуват промени в Закона за лечебните заведения, да се приватизира земята, принадлежаща на болница „Лозенец“.

Министър Ананиев обясни, че между първо и второ четене на законопроекта правителството ще предложи технология за преминаването на болницата към СУ. Собствеността ще си бъде държавна, а на СУ ще се предостави правото за управление.

Със 110 гласа „за“ парламентът прие на първо четене предлаганите промени в Закона за лечебните заведения. Само 3-ма бяха "против", а 53-ма „въздържал се“.

Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети